Prostota i nowoczesność – nadchodzi era wnętrz loftowych

Styl loftowy  to przede wszystkim surowe materiały i przestronne pomieszczenia. Wśród architektów wnętrz jest dobrze znany już od kilku lat, jednak w nadchodzącym sezonie będzie wiodącym trendem także w naszych domach. Polacy polubili cegłę, beton oraz metalowe dodatki i nie ulega wątpliwości, że era wnętrz loftowych zawita na stałe w naszych domach. Sprawdź, czy taka przestrzeń pasuje również do Ciebie.

2400x1438-Agata_Cantero_ar.jpgHamburg_aranz_1.jpg
Dawniej mieszkania w stylu loftowym były popularne szczególnie wśród artystów, którzy aranżowali industrialne przestrzenie i przerabiali je na pracownie. Budynki postindustrialne z dużymi oknami i otwartą powierzchnią sprzyjały pracy, a z czasem przekształcały się także w miejsce do życia. Dziś każdy może poczuć się dobrze w takim wnętrzu, jeśli będzie ono współgrało z jego stylem i osobowością.

Dekoracyjna ściana z cegły

Podążając za trendem loftowym, już na etapie początkowego planowania aranżacji wnętrza, w miarę możliwości pozbądź się wszystkich zbędnych ścianek działowych. W ten sposób  uzyskasz dużą, jednolitą przestrzeń użytkową, która stanowi podstawę stylu loftowego. W drugiej kolejności zatroszcz się o podstawowy element kojarzony ze stylem loftowym, czyli ścianę dekoracyjną z surowej cegły. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie pamiętaj, że pozostałe ściany powinny wtedy pozostać białe, aby całość się ze sobą dobrze komponowała. Aranżując wnętrze loftowe kieruj się zasadą minimalizmu.

Popularnym, często stosowanym rozwiązaniem, są bielone cegły. Można je wykonać samodzielnie, malując je odpowiednią farbą bądź pokrywając wapnem. Tak przystosowana ściana będzie pasować nie tylko do stylu loftowego. Z równym powodzeniem takie rozwiązanie może być zastosowane np. we wnętrzach prowansalskich

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz salonów Agata

Agata SA_Lampa Long.jpgAgata SA_Lampa Wire.jpg

Meble, które intrygują

Meble do mieszkania w stylu loftowym powinny charakteryzować się prostą i jednocześnie nowoczesną formą. Doskonale sprawdzą się kolekcje wyprodukowane z kilku różnych materiałów, np. metalu i drewna. Bryły powinny być gładkie, ponieważ postindustrialne aranżacje stronią od oryginalnych wzorów i zdobień. Drzwi wejściowe, a także ramy okienne powinny być ciężkie i masywne, najlepiej w dużej części pokryte metalem, wówczas wydobywa się charakter stylu loftowego.
_New_Heaven_aranż.jpg
Agata SA_Łóżko.jpgAgata SA_Komplet GENF.jpgAgata SA_Krzesło Diaz.jpg

Dodatki w dobrym stylu

Warto postawić na materiały i dodatki, które oprócz praktycznego zastosowania, będą również nadawały odpowiedni klimat w całym mieszkaniu. Industrialne dekoracje, kłute łóżko, a także duże lustro to charakterystyczne elementy występujące w loftowym wnętrzu. Należy szukać takich produktów, na których widać upływ czasu, ślad kornika, duże szczotkowanie, wówczas można uzyskać pożądany efekt. Dużą zaletą takich mebli jest fakt, że zawsze wyglądają jak nowe i  każdy dodatkowy ślad na drewnie czy ścianie, który powstanie w naturalny sposób, doda tylko nieoczywistości i jeszcze bardziej podkreśli charakter wnętrza. Pamiętaj również, że mając tak dużą przestrzeń do dyspozycji, musisz zadbać o jej odpowiednie oświetlenie. Wybierz lampy z metalowymi osłonkami lub żyrandole w metalowej obudowie. Dobrym wyborem będą także kinkiety z widoczną żarówką, które będą rozpraszały mocne światło po całym mieszkaniu. Powinny być zawieszone jak najniżej, aby oddać swój niepowtarzalny charakter.
Agata SA_Lampa wisząca Antenne.jpgAgata SA_Lampa podłogowa Antenne.jpgAgata SA_Lampa Antenne.jpgAgata SA_Latarenka.jpgAgata SA_Oświetlenie LED.jpgAgata SA_Lustro.jpg
TINA_aranż.jpg
Jeśli masz w sobie duszę artysty i cenisz nowoczesne rozwiązania, postaw na styl loftowy! Z pewnością odnajdziesz się dobrze w nietuzinkowej, postindustrialnej aranżacji.

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 25 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Agata_SA_Nadchodzi era wnętrz loftowych_12.10.18.docx

docx | 1,27 MB

Loft_Agata.jpg

Lotos.jpg

_New_Heaven_aranż.jpg

TINA_aranż.jpg

2400x1438-Agata_Cantero_ar.jpg

Hamburg_aranz_1.jpg

Agata SA_Komplet GENF.jpg

Agata SA_Lampa Antenne.jpg

Agata SA_Lampa Long.jpg

Agata SA_Krzesło Diaz.jpg

Agata SA_Oświetlenie LED.jpg

Agata SA_Latarenka.jpg

Agata SA_Lampa Wire.jpg

Agata SA_Lustro.jpg

Agata SA_Łóżko.jpg

Agata SA_Lampa podłogowa Antenne.jpg

Agata SA_Lampa wisząca Antenne.jpg

4 wnętrzarskie sposoby na jesienną chandrę

Mimo, że jesień skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, w Twoim domu wcale nie musi panować ponura i przygnębiająca atmosfera. Idealnym sposobem na poprawę samopoczucia są zmiany w aranżacji wnętrza. Sprawdź, co zrobić, aby twoje cztery kąty były przytulne, przyjazne i barwne, a przede wszystkim skutecznie odstraszały jesienną chandrę.
Oświetlenie w domu. Jakie lampy wybrać, aby ocieplić wnętrze na jesień?

Piękne wnętrze to nie tylko starannie dobrane meble, oryginalne dodatki czy ściany w najmodniejszym kolorze. Aby te wszystkie elementy były ze sobą spójne i efektownie się prezentowały, ważny jest wybór odpowiedniego oświetlenia, które je wyeksponuje. Ekspert salonów Agata radzi, jakie oświetlenie sprawi, że Twoje wnętrze będzie przytulne i ciepłe tej jesieni.
Modne wnętrze na jesień, czyli dodatki, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Zmiana garderoby to nie wszystko, o czym powinnaś pamiętać, przygotowując się na nadchodzącą porę roku. Przearanżowanie wnętrza według obowiązujących trendów powinno znaleźć się na Twojej liście jesiennych zadań. Wyraziste, ciepłe i kolorowe barwy oraz zaskakujące wzory będą dominowały w nadchodzącym sezonie jesień/zima 2018.
Zieleń angielska wchodzi na salony. Sprawdź, co przewidują eksperci

Chcesz wprowadzić elegancję i szyk do swojego mieszkania? Nic prostszego! W tym sezonie masz szansę podkreślić swoje wnętrze modnymi meblami i dodatkami w kolorze butelkowej zieleni. Dawniej kojarzony z ciężkim, angielskim wystrojem, obecnie stał się najbardziej pożądanym kolorem w aranżacji wnętrz. Ekspert salonów Agata podpowiada, jak wprowadzić tę szlachetną barwę do swoich czterech kątów.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.