Nie idziemy za modą? Polacy stawiają na wygodę i funkcjonalne wnętrza!

Wiele osób decyduje się na aranżację czterech kątów w bardzo modnym stylu klasycznym lub zupełnie innym, lecz równie popularnym – stylu nowoczesnym. Okazuje się jednak, że to nie moda jest kluczowym kryterium, którym kierujemy się kupując meble i dodatki. Co jest dla nas zatem najważniejsze?

Jak wynika z badania „Jaka szafa, taki dom” przeprowadzonego na zlecenie salonów Agata, większość Polaków najbardziej ceni funkcjonalność mebli. W drugiej kolejności stawiamy na wygodę. Kwestie takie, jak marka i producent czy aktualna moda odgrywają znacznie mniejszą rolę podczas zakupów.
Agata_Collet_sypialnia_zdjęcie aranżowane.jpg

Trendy w aranżacji wnętrz są trudniejsze do wdrożenia w życie niż moda rozumiana przez pryzmat ubioru. Inspirujemy się nowościami, ale nie zawsze możemy zastosować podpatrzone rozwiązania w naszych domach. Dlatego tak ważne jest to, aby wnętrza odzwierciedlały nasz indywidualny styl. Cieszę się, że jestem ambasadorką marki, która inspiruje wszystkich Polaków do tego, aby przeistaczali zwykłe przestrzenie w miejsca, w których chce się być, bo są takie jak my.

Małgorzata Socha, ambasadorka marki Agata.

Decydując się na zakup sofy, biurka czy łóżka zwracamy uwagę na to, aby dany mebel dobrze spełniał swoją funkcję i służył nam jak najdłużej, o czym świadczy fakt, że coraz częściej przywiązujemy dużą wagę do jakości wykonania i użytych materiałów. Nie ma się co dziwić, w końcu meble to inwestycja na lata. Coraz częściej decydujemy się też na zakup kompletów modułowych, którymi możemy zaaranżować pokój dokładnie tak, jak chcemy, dowolnie przestawiając i łącząc elementy zestawu. Wynika to bezpośrednio z naszego przywiązania do funkcjonalności i wygody. Cena, chociaż nadal istotna, przestała być głównym wyznacznikiem.
Agata_CANDY.jpg
Wyniki badania „Jaka szafa, taki dom” pokazują, że zależy nam na wyrażaniu siebie poprzez wystrój wnętrz i zgadzamy się z tym, że nasze mieszkania powinny odzwierciedlać naszą osobowość. Wciąż jednak uczymy się tego, jak to robić i na co zwracać uwagę. Dopasowywanie wnętrz bezpośrednio do naszego stylu i rezygnacja z kopiowania rozwiązań katalogowych to trendy, które są coraz bardziej widoczne i z pewnością będą się dalej rozwijać.
Agata_Aurillac_aranz.jpg
Nie idziemy za modą, tylko czerpiemy z niej inspiracje i łączymy z naszym indywidualnym stylem. Tak powstaje nasza garderoba i warto, aby w podobny sposób kształtowały się nasze wnętrza. *

*Materiał powstał w oparciu o badanie opinii „Jaka szafa, taki dom” z 2017 roku, które zostało przeprowadzone przez ośrodek Kantar Millward Brown na zlecenie Agata S.A.

O Agata S.A.:
Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 24 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Agata_CANDY.jpg

Agata SA_Nie idziemy za modą Polacy stawiają na wygodę i funkcjonalne wnętrza_14.05.18.docx

Agata_Collet_sypialnia_zdjęcie aranżowane.jpg

Agata_Aurillac_aranz.jpg

Agata SA_Boca.jpg

Urządzamy pokój dla ucznia- 5 praktycznych wskazówek

Funkcjonalność i estetyka to cechy, które powinny dominować w pokoju każdego dziecka. Organizacja przestrzeni do komfortowej nauki, odpoczynku i zabawy, jest nie lada wyzwaniem dla rodziców. Jak pogodzić preferencje dziecka z oczekiwaniami opiekunów? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek od eksperta salonów Agata, dzięki którym urządzicie idealny pokój dla swoich pociech.
Idealna kuchnia – o czym warto pamiętać?

Jak wygląda idealna kuchnia? Zależy, kogo o to zapytamy. Każdy ma swoje wyobrażenie tego, jak powinna być  urządzona idealna przestrzeń do gotowania i spędzania czasu z najbliższymi. Jest jednak parę wskazówek, o których warto pamiętać. Ekspert salonów Agata podpowiada: idealna kuchnia powinna być…
Jakiego koloru nie może zabraknąć w naszych wnętrzach w 2019 r.? Prognozy ekspertów salonów Agata

W połowie roku eksperci aranżacji wnętrz coraz częściej spekulują odnośnie koloru, który w przyszłym sezonie będzie wiódł prym w naszych domach. Obecnie najmodniejszy jest Ultra Violet zarówno w przypadku mebli, jak i dodatków. Eksperci salonów Agata typują, jaka paleta kolorystyczna będzie dominować już za kilka miesięcy.
Czy Twoje wnętrze pasuje do Twojego stylu ubierania się? Sprawdź!

Lubisz delikatne koronki oraz jasne, pastelowe barwy? A może nie wyobrażasz sobie życia bez poprzecieranych jeansów i białego topu? Jak wynika z badania „Jaka szafa, taki dom”, Twoje preferencje w zakresie stroju mogą zdradzić wiele o tym, jak mieszkasz!