NA TYM SIEDZIAŁPICASSO

W salonach meblowych Agata pojawiły się krzesła Michela Thoneta. Produkowane są tradycyjną metodą, która pozwala giąć drewno w dowolne wzory. Już 100 lat temu efekt tego rzemiosła docenili wielcy artyści.

Sieć salonów meblowych Agata wprowadziła do oferty produkowane przez FAMEG krzesła z kolekcji „Classic Bent” oraz fotel klubowy w stylu art deco. Meble zostały stworzone w oparciu o dziedzictwo Michaela Thoneta, słynnego twórcy designu użytkowego i autora nowatorskiego systemu produkcji krzeseł.

Picasso wśród krzeseł
Krzesła Thoneta (modele: A-18 oraz A-4), które znalazły się w ofercie sieci salonów Agata, to ergonomiczne, lekkie siedziska, pasujące zarówno do mieszkania, restauracji, jak i hotelu. Szczególnego uroku nadają im misterne wygięcia tworzące oparcia krzeseł oraz poprawiające komfort ich użytkowania. Ta stylistyka była popularna na salonach już w XIX wieku. Później wkroczyła do wystroju wielu europejskich kawiarni. Do znamienitych wielbicieli tego stylu zaliczał się między innymi Pablo Picasso, malarz i rzeźbiarz, który szczególnie upodobał sobie bujany pierwowzór modelu A-18.

Szykowny fotel
Fotel FAMEG (model B-1430) to propozycja dla wielbicieli historii designu. Za jego projekt odpowiedzialny jest Andrzej Lęckoś. Forma, którą zaproponował, urzeczywistnia przyświecającą stylowi Art Deco zasadę łączenia piękna z funkcjonalnością przedmiotu. Okazała, bryłowata konstrukcja fotela czyni go zatem w równym stopniu ergonomicznym, co eleganckim. Za estetykę siedziska odpowiadają także wysokiej klasy obicia tapicerskie. Bogaty wybór wzorów oraz kolorów ułatwia skomponowanie mebla z niemal każdym wnętrzem. Fotel będzie doskonale prezentował się zarówno jako wyposażenie prywatnego salonu, klubu czy hotelowego lobby.

Giętkie i trwałe
Modele krzeseł A-18 oraz A-4 posiadają konstrukcję opartą na stworzonej przez Thoneta ponad 100 lat temu technologii połączeń czopowych i montażu przy użyciu wkrętów do drewna oraz kleju. Kształt oparcia i wzmocnień pod siedziskiem uzyskuje się dzięki ręcznemu gięciu wcześniej uplastycznionego drewna. Uformowany w ten sposób mebel ma nie tylko wyjątkowo plastyczny wygląd, lecz również trwałą konstrukcję. Bazą do stworzenia krzeseł jest wytrzymałe lite drewno bukowe pokryte lakierami i emaliami ułatwiającymi czyszczenie (wystarczy użyć suchej lub lekko wilgotnej szmatki).

Krzesło Thonet, model A-18, cena od: 259 zł
Krzesło Thonet, model A-4, cena od: 349 zł
Fotel B 1430 – cena od: 789 zł

Tradycja i pasja
FAMEG to akronim utworzony od wyrażenia „Fabryka Mebli Giętych”. Ta polska firma od lat specjalizuje się w produkcji mebli metodą gięcia drewna i tworzy w nawiązaniu do dziedzictwa Michaela Thoneta. Od ponad 130 lat meble produkowane w ten sposób cieszą się niesłabnącą popularnością i poważaniem w branży. Założona przez synów Thoneta, firma FAMEG kontynuuje te tradycje tworząc meble wyróżniające się wysoką jakością wykonania, oryginalnością i trwałością.

Fotel_B-1430_jasny.jpg

Fotel_B-1430_aran_.jpg