Już nie skandynawski! Polacy stawiają na inne style wnętrz

Przez lata byliśmy zakochani w stylu skandynawskim, który charakteryzuje się jasną gamą kolorystyczną i prostymi, funkcjonalnymi rozwiązaniami. Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez salony Agata wskazują, że trendy i gust Polaków znacząco się zmieniły. Jaki styl wnętrzarski jest teraz najpopularniejszy?

Jak się okazuje, idziemy w stronę nowoczesnych rozwiązań, ale nie przestajemy doceniać klasyki. Z badania „Jaka szafa, taki dom” jednoznacznie wynika, że najpopularniejszy do niedawna styl skandynawski nie zajął pierwszego miejsca. Na czele zestawienia znalazły się aranżacje loftowe i klasyczne. Co ciekawe, styl loftowy jest na równi doceniany zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn.

Zdaniem ekspertów, analizując aranżacje wnętrz można mówić o pewnych grupach stylów. Tak naprawdę styl klasyczny i prowansalski są do siebie bardzo podobne, tylko różnią się w dużej mierze kolorystyką, co przekłada się na upodobania u kobiet i mężczyzn. Natomiast styl loftowy jest bardzo często utożsamiany ze stylem nowoczesnym i oba są aktualnie u szczytu popularności.

Jednak nie tylko to zaskakuje w wynikach badania „Jaka szafa, taki dom”. Jak się okazuje, istnieje też pewna zależność między tym, jaki styl ubioru lubimy, a tym, jakie wnętrza przypadają nam do gustu. Osoby ceniące „sportową elegancję” wysoko oceniają wnętrza loftowe, natomiast ci, którzy stawiają na styl romantyczny w ubiorze, wskazali na styl klasyczny we wnętrzach. I choć zdaniem ekspertów możemy mówić o nowopowstającym trendzie dopasowania wnętrza do indywidualnego stylu, to pewne zależności są już widoczne.

W aranżacji wnętrz najważniejsze jest bycie w zgodzie ze sobą i z własnym stylem, ponieważ trzymanie się sztywnych schematów nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Sama w urządzaniu wnętrz najbardziej kocham właśnie tę swobodę i możliwość kreatywnego wyrażania siebie

Małgorzata Socha, ambasadorka marki Agata.

Czy to oznacza, że styl skandynawski przestaje być modny? Z pewnością nie. Chodzi o to, że coraz częściej chcemy wyrażać naszą indywidualność poprzez to, jak mieszkamy, więc standardowe rozwiązania nie zawsze są dla wszystkich satysfakcjonujące.
Infografika_AgataSA_jpg.jpg

O Agata S.A.:
Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 24 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Loft_Agata_S.A..jpg

Infografika_AgataSA_jpg.jpg

Agata S.A._Już nie skandynawski_26.03.2018.DOCX

Salon Agata w Gorzowie Wielkopolskim otwarty!

Wyjątkowe rabaty, gazetka promocyjna i upominki dla gości to tylko niektóre z atrakcji, które czekały na klientów podczas wielkiego otwarcia salonu Agata w Gorzowie Wielkopolskim. W weekend salon Agata odwiedziło ponad 30 tys. osób. Od piątku mieszkańcy województwa lubuskiego mają dostęp do ogromnej oferty mebli i artykułów wyposażenia wnętrz od polskich i zagranicznych producentów.
Moda i aranżacja wnętrz – czy istnieje wspólny trend?

Każdy sezon przynosi zaskakujące nowości, które goszczą w naszych domach i szafach – jedne skradają nasze serca na dłużej, z innych rezygnujemy już po krótkim czasie. Trendy obserwujemy wszędzie, ale czy zastanawia nas to, jak one powstają i czy pomiędzy poszczególnymi branżami istnieje nić styku? Poprzez to, jak się ubieramy, wyrażamy siebie. Czy ta sama reguła dotyczy również tego, jak mieszkamy? Planowane działania salonów Agata z topowym duetem modowym Bizuu mają na celu pokazanie, jak bardzo te dwa światy wzajemnie się uzupełniają.
3 pomysły na prezentacje zdjęć z wakacji – sprawdź jak zachować wspomnienia lata

Początek września zwiastuje kończący się okres beztroski i braku obowiązków, a towarzyszy mu tęsknota za wakacyjnymi dniami pełnymi słońca. Aby móc zatrzymać te wspomnienia i przez cały rok cieszyć się minionymi chwilami, stwórz za sprawą fotografii magiczny klimat w swoim wnętrzu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak dopasować zdjęcia do pomieszczeń, tak aby zdobiły Twoje mieszkanie przez cały rok.
Urządzamy pokój dla ucznia- 5 praktycznych wskazówek

Funkcjonalność i estetyka to cechy, które powinny dominować w pokoju każdego dziecka. Organizacja przestrzeni do komfortowej nauki, odpoczynku i zabawy, jest nie lada wyzwaniem dla rodziców. Jak pogodzić preferencje dziecka z oczekiwaniami opiekunów? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek od eksperta salonów Agata, dzięki którym urządzicie idealny pokój dla swoich pociech.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.