Nie możesz się wyspać? Sprawdź, jak wybrać odpowiedni materac!

Odpowiednio dobrany materac gwarantuje najwyższy komfort w trakcie snu oraz odpoczynek i regenerację całego ciała. Na co zwrócić uwagę przy zakupie, abyśmy każdego dnia wstawali wypoczęci i zrelaksowani radzi Gabriel Gdula, ekspert ds. materacy salonów Agata.

Materac powinniśmy dobierać do indywidualnych potrzeb, sprawdzając przy tym wiele parametrów, m.in. elastyczność powierzchniową, elastyczność punktową czy rodzaj wypełnienia. Świadome podejście do zakupu sprawi, że materac będzie nam służył z powodzeniem przez długie lata.

Po pierwsze: dostosowany do wagi

Najważniejszym wyznacznikiem, który powinien wpłynąć na decyzję o zakupie konkretnego materaca, jest jego odpowiednie dopasowanie do wagi ciała. Im jego użytkownik jest cięższy, tym twardość powinna być większa, zaś w przypadku osoby o drobnej budowie ciała – lepiej zdecydować się na miękki wariant.

Na rynku można spotkać konkretne rozgraniczenia, które ułatwią dopasowanie materaca do wagi. Zazwyczaj poleca się twardość oznaczoną symbolem H2 osobom o wadze do 80 kg, a powyżej 80 kg - twardość H3. Natomiast twardość materaca H4 zaleca się osobom o wadze powyżej 100 kg. Warto jednak zauważyć, że określenie twardości materaca może się różnic w zależności od producenta, więc najlepiej jest dokonać samodzielnej oceny

Gabriel Gdula, ekspert ds. materacy salonów Agata.

Po drugie: odpowiedni rozmiar

Przy zakupie nowego materaca należy zwrócić uwagę, czy jego specyfika jest odpowiednia do naszego wzrostu. Osoby posiadające 170–180 cm powinny wybierać materace strefowe, natomiast osoby niższe – lepiej, aby zrezygnowały z materacy strefowych bądź wybierały te, które mają maksymalnie 5 stref. Ponadto bardzo ważne jest to, aby zapewnić sobie minimum 70 cm szerokości strefy komfortu do zmiany pozycji podczas snu. Z tego powodu, jeśli na jednym materacu śpią dwie osoby, powinien on mieć minimum 140 cm szerokości.
Agata SA_Slim łóżko.jpg

Po trzecie: dla kogo materac?

Przy wyborze materaca równie ważne, co dostosowanie do wagi i wzrostu jest to, czy będzie on dla jednej, czy dwóch osób. Wybierając materac do łóżka jednoosobowego, należy patrzeć wyłącznie na własną wygodę i wymagania. Inaczej jest w przypadku materacy do łóżek dwuosobowych.

Na rynku są dostępne takie modele, które mogą spełnić wymagania dwóch osób na raz. Różnica wagi czy preferencji odnośnie twardości nie są przeszkodą. Niektóre technologie niwelują nawet drgania podczas ruchów, dzięki czemu partnerzy nie budzą się nawzajem przy zmianie pozycji spania

Gabriel Gdula, ekspert ds. materacy salonów Agata.

Po czwarte: wypełnienie materaca

Obecnie mamy ogromny wybór i możemy dowolnie wybierać wśród ofert różnych producentów, którzy oferują materace z wypełnieniem: piankowym, lateksowym, sprężynowym i kieszeniowym. Bardzo ważne jest to, aby technologia i użyte tworzywa zapewniały odpowiednie podparcie i ułożenie kręgosłupa, dlatego warto sugerować się własną wygodą i komfortem, a niekoniecznie ceną. Przed zakupem warto przetestować każdy z rodzajów, aby określić, który z nich spełni swoją rolę i da nam najwyższy komfort podczas snu.

Gdy już wybierzemy najlepszy materac chcemy cieszyć się nim jak najdłużej. Bardzo istotnym elementem dbania o żywotność produktu jest jego odwracanie podczas zmiany pościeli. To prosta i sprawdzona metoda na przedłużenie żywotności materaca, rekomendowana w kartach gwarancyjnych modeli dostępnych w salonach Agata.

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 24 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni
i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów
i ekspertów.

Gabriel Gdula, ekspert stołów, krzeseł i materacy Agata S.A..jpg

Agata SA_Hilding materace.jpg

Agata SA_Slim łóżko.jpg

Agata SA_Sprawdź jak wybrać odpowiedni materac!_materiał prasowy_09.03.2018.docx

Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!
Sprawdź, jak urządzić kuchnię zgodnie z Twoim stylem

Lubisz gotować i spędzasz dużo czasu w kuchni? Chciałabyś, aby była ona urządzona zgodnie z Twoim stylem? Daj się zaskoczyć propozycjom od salonów Agata i sprawdź, jak łatwo dopasować przestrzeń do siebie.
Odmień swoje mieszkanie na wiosnę przy pomocy dodatków w Twoim stylu

Wiosną, gdy wszystko budzi się do życia, obudzić może się również Twoja kreatywność! Dzięki dodatkom dostępnym w salonach Agata sprawisz, że Twoje wnętrze odzwierciedli nie tylko wiosenną aurę, ale również Twój unikalny styl. Jak to zrobić? Sprawdź kilka wskazówek!