Czy Polacy łączą styl z aranżacją wnętrz? Najnowsze wyniki badania „Jaka szafa, taki dom”
Czy Polacy łączą styl z aranżacją wnętrz?  Najnowsze wyniki badania „Jaka szafa, taki dom”

Czy moda może mieć coś wspólnego z wystrojem wnętrz i preferencjami przy urządzaniu mieszkania? Okazuje się, że tak! Prawie 60%  ankietowanych przyznaje, że ich mieszkanie jest odbiciem ich stylu i osobowości[1]. Zarówno przy wyborze ubioru, jak i aranżacji wnętrza cenimy przede wszystkim funkcjonalność, wygodę i jakość. Wyniki raportu przeprowadzonego przez KANTAR Millward Brown na zlecenie salonów Agata pokazują, że moda jest nie tylko na wybiegu, ale wkracza również na nasze domowe salony.

Fashion nie tylko w szafie

Marka Agata postanowiła sprawdzić, czy to jak się ubieramy i jaki styl lubimy, przekłada się również na aranżację naszych domowych wnętrz. Jak się okazuje, istnieje pewna spójność wyboru. Respondenci preferujący „sportową elegancję” gustują we wnętrzach loftowych, natomiast ci, którzy stawiają na styl romantyczny w ubiorze, wskazali na styl klasyczny we wnętrzach. I choć zdaniem ekspertów możemy mówić o nowopowstającym trendzie dopasowania wnętrza do indywidualnego stylu, to pewne zależności są już widoczne również w Polsce.

W aranżacji wnętrz najważniejsze jest bycie w zgodzie ze sobą i z własnym stylem, ponieważ trzymanie się sztywnych schematów nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, a katalogi powinny być tylko inspiracją. Sama w urządzaniu wnętrz najbardziej kocham właśnie tę swobodę i możliwość kreatywnego wyrażenia siebie

Małgorzata Socha, ambasadorka marki Agata

0T5A5137.jpg
Zarówno przy projektowaniu wnętrza, jak i przy doborze garderoby, Polacy najczęściej stawiają na funkcjonalność  i wygodę. Jednocześnie ponad połowa badanych uważa, że tak mieszkanie, jak i ubiór, są odbiciem ich osobowości.

W wynikach całego badania „Jaka szafa, taki dom” zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze, odpowiedź na pytanie, co jest dla nas najważniejsze w urządzaniu wnętrz. Okazuje się, że choć wciąż najbardziej istotne są aspekty praktyczne – funkcjonalność, wygoda, jakość itd. – to już na drugim miejscu plasuje się potrzeba dopasowania wnętrza do własnych upodobań, osobowości
i przyzwyczajeń

Ewa Mierzejewska, ekspert ds. aranżacji wnętrz

Infografika_jpg.jpg

Wnętrza już nie skandynawskie

Idealne wnętrze? Jak się okazuje, najpopularniejszy do niedawna styl skandynawski nie zajął pierwszego miejsca wśród wskazań ankietowanych (11%). Stosunkowo często wybieramy aranżacje loftowe (23%) i klasyczne (23%). Różnice zdań widać jedynie na próbie badawczej kobiet i mężczyzn: kobiety zapytane o to, która aranżacja najlepiej pasuje do ich stylu, najczęściej wskazywały na styl prowansalski, zaś mężczyźni – klasyczny.

Analizując aranżacje wnętrz można mówić o pewnych grupach stylów. Tak naprawdę styl klasyczny i prowansalski są do siebie bardzo podobne, tylko różnią się w dużej mierze kolorystyką, która przełożyła się na wskazania u kobiet i mężczyzn. Natomiast styl loftowy jest bardzo często utożsamiany ze stylem nowoczesnym i z pewnością wielu z nas ocenia te wnętrza w podobny sposób

Ewa Mierzejewska, ekspert ds. aranżacji wnętrz

Rustykalny.jpgGlamour.jpgProwansalski.jpgLoft2.jpgNowoczesny.jpgSkandynawski.jpgKlasyczny.jpg
Rustykalny_Agata.jpgLoft_Agata.jpgKlasyczny_Agata.jpgGlamour_Agata.jpgProwansalski_Agata.jpgNowoczesny_Agata.jpgSkandynawski_Agata.jpg

Wyraź swój styl poprzez wnętrze

Kobiety i mężczyźni różnią się przywiązaniem do poszczególnych elementów wystroju wnętrz, które ich zdaniem wpływają na personalizację przestrzeni i jej dopasowanie do stylu domowników.  Chociaż jedni i drudzy na pierwszym miejscu stawiają meble, dla kobiet ważniejsze są dodatki, takie jak ozdoby, tekstylia czy obrazy. Prawie 70% Polaków przywiązuje dużą wagę do wystroju mieszkania, ale czy ma to przełożenie na odzwierciedlanie ich stylu?

Jako marka chcemy inspirować do wyrażania swojego stylu i indywidualności. Każdy z nas jest inny, ma swój charakter, ubiera się jak lubi i chciałby urządzać wnętrza tak, by czuć się w nich dobrze. Nasz dom jest wyjątkowy dlatego, że jest właśnie taki jak my.  W salonach Agata dbamy o stały rozwój portfolio produktów, że każda osobowość, każda indywidualność mogła znaleźć coś dla siebie. Dlatego też wdrażamy rozwiązania „szycia na miarę”, np. wyboru mebli tapicerowanych z tkaninami dostosowanymi do indywidualnych potrzeb i gustu, czy tworzenia własnych zestawów mebli modułowych. Widoczny trend personalizacji przenika do świata wnętrz i chcemy dać naszym konsumentom możliwość szerokiego i zróżnicowanego wyboru

Marek Gonsior, dyrektor ds. marketingu salonów Agata.

0T5A5390.jpg

[1] Źródło: Badanie opinii „Jaka szafa, taki dom” przeprowadzone przez ośrodek badawczy KANTAR Millward Brown na zlecenie Agata S.A. Badanie przeprowadzono metodą CAVI na grupie 500 badanych w listopadzie 2017 roku.

O Agata SA.:  Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 24 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Agata SA_Jaka szafa taki dom_komunikat prasowy_02.03.18.docx

Rustykalny.jpg

Loft_Agata.jpg

Rustykalny_Agata.jpg

Glamour_Agata.jpg

Skandynawski_Agata.jpg

Klasyczny_Agata.jpg

Nowoczesny_Agata.jpg

Glamour.jpg

Prowansalski.jpg

Loft2.jpg

Prowansalski_Agata.jpg

Skandynawski.jpg

Nowoczesny.jpg

Klasyczny.jpg

Agata SA_ Esencja z badania opinii Jaka szafa taki dom.pdf

pdf | 5,9 MB

Agata SA_Jaka szafa taki dom_Infografika.pdf

pdf | 403 KB

Salon Agata w Gorzowie Wielkopolskim otwarty!

Wyjątkowe rabaty, gazetka promocyjna i upominki dla gości to tylko niektóre z atrakcji, które czekały na klientów podczas wielkiego otwarcia salonu Agata w Gorzowie Wielkopolskim. W weekend salon Agata odwiedziło ponad 30 tys. osób. Od piątku mieszkańcy województwa lubuskiego mają dostęp do ogromnej oferty mebli i artykułów wyposażenia wnętrz od polskich i zagranicznych producentów.
Moda i aranżacja wnętrz – czy istnieje wspólny trend?

Każdy sezon przynosi zaskakujące nowości, które goszczą w naszych domach i szafach – jedne skradają nasze serca na dłużej, z innych rezygnujemy już po krótkim czasie. Trendy obserwujemy wszędzie, ale czy zastanawia nas to, jak one powstają i czy pomiędzy poszczególnymi branżami istnieje nić styku? Poprzez to, jak się ubieramy, wyrażamy siebie. Czy ta sama reguła dotyczy również tego, jak mieszkamy? Planowane działania salonów Agata z topowym duetem modowym Bizuu mają na celu pokazanie, jak bardzo te dwa światy wzajemnie się uzupełniają.
3 pomysły na prezentacje zdjęć z wakacji – sprawdź jak zachować wspomnienia lata

Początek września zwiastuje kończący się okres beztroski i braku obowiązków, a towarzyszy mu tęsknota za wakacyjnymi dniami pełnymi słońca. Aby móc zatrzymać te wspomnienia i przez cały rok cieszyć się minionymi chwilami, stwórz za sprawą fotografii magiczny klimat w swoim wnętrzu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak dopasować zdjęcia do pomieszczeń, tak aby zdobiły Twoje mieszkanie przez cały rok.
Urządzamy pokój dla ucznia- 5 praktycznych wskazówek

Funkcjonalność i estetyka to cechy, które powinny dominować w pokoju każdego dziecka. Organizacja przestrzeni do komfortowej nauki, odpoczynku i zabawy, jest nie lada wyzwaniem dla rodziców. Jak pogodzić preferencje dziecka z oczekiwaniami opiekunów? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek od eksperta salonów Agata, dzięki którym urządzicie idealny pokój dla swoich pociech.