Sztuczne kwiaty we wnętrzu: dekoracyjny hit sezonu

Sztuczne kwiaty dla wielu miłośników wnętrz są idealnym rozwiązaniem na wprowadzenie do mieszkania motywów roślinnych. Ich różnorodność, łatwość w utrzymaniu i cena przekonują nawet zagorzałych przeciwników. Czy sztuczne kwiaty są wciąż modne? Sprawdź, co sądzi ekspert salonów Agata.

Dobór odpowiednich kwiatów do wnętrza jest nie lada wyzwaniem. Żywe rośliny wymagają systematycznej pielęgnacji i dobrego dostępu do światła, dlatego pod wieloma aspektami dobrym rozwiązaniem jest sztuczna roślinność.

Różnorodność możliwości

Sztuczne kwiaty, pod warunkiem, że są dobrane do stylu aranżacji wnętrza, mogą być sposobem na spektakularną i niedrogą metamorfozę czterech kątów. Takie dekoracje zdecydowanie ocieplą wnętrze, nadadzą mu przytulnego klimatu, a przede wszystkim wprowadzą odrobinę świeżości. Nie bój się eksperymentować, bo sztuczne kwiaty możesz postawić wszędzie: w kuchni na parapecie, w salonie na stoliku kawowym, w gabinecie na biurku lub nawet w korytarzu na podłodze. Pamiętaj jedynie, aby były spójne z resztą wystroju. W przeciwnym wypadku osiągniesz efekt chaosu i kiczu.
Agata SA_Aranżacja.jpg

Obecnie na rynku mamy bardzo szeroki wybór kolorów, wielkości czy kształtów roślin i bez problemu możemy dobrać takie, które pasują do naszego stylu i idealnie wkomponują się w wystrój wnętrza. Ci, którzy są fanami skandynawskiej prostoty powinni wybierać gładkie, białe lub szare donice, a w nich jednokolorowe rośliny. Miłośnicy wnętrz prowansalskich z pewnością docenią walory sztucznej lawendy. Do nowoczesnych czterech kątów polecam natomiast kaktusy i liście palm.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata

Kompozycje kwiatowe

Innym rozwiązaniem na wprowadzenie sztucznych kwiatów do wnętrz jest tworzenie własnych kompozycji z różnorodnych rodzajów roślin, które stworzą spersonalizowane, wyjątkowe bukiety. Mogą to być proste, zielone liście w ozdobnych wazonach, które są obecnie bardzo modnym dodatkiem aranżacyjnym. Szeroka gama produktów wpisujących się w ten trend dostępna w salonach Agata sprawia, że możemy bawić się swoją kreatywnością i dostosowywać kompozycje do naszego stylu i charakteru. Ważnym elementem jest samo naczynie, w którym umieszczamy kompozycję – powinno idealnie pasować do bukietu. Nie musisz iść utartym wzorem, możesz też wykorzystać stary dzbanek czy niepotrzebną konewkę. To od Ciebie zależy cała kompozycja, jej wielkość, kolor, a także umiejscowienie. Masz dużą dowolność, dlatego do dzieła!
Agata SA_Sztuczny kwiat 10.jpgAgata SA_Sztuczny kwiat 9.jpgAgata SA_Sztuczny liść.jpgAgata SA_Sztuczny liść Filodendron.jpg
Agata SA_Wazon szary.JPGAgata SA_Wazon 2.JPGAgata SA_Wazon.JPGAgata SA_Wazon czarny.jpg
Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z liczbą sztucznych kwiatów w jednym pomieszczeniu, ponieważ nietrudno wtedy o efekt przeciwny do zamierzonego. Przede wszystkim należy trzymać się jednego stylu i pomysłu na wykorzystanie roślinności, aby efekt był spójny i zadowalający.

https://www.agatameble.pl/Sztuczne Kwiaty
https://www.agatameble.pl/Czarny wazon
https://www.agatameble.pl/Wazon szary

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 24 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Sztuczny kwiat 8.JPG

Agata SA_Sztuczny kwiat 4.jpg

Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!
Sprawdź, jak urządzić kuchnię zgodnie z Twoim stylem

Lubisz gotować i spędzasz dużo czasu w kuchni? Chciałabyś, aby była ona urządzona zgodnie z Twoim stylem? Daj się zaskoczyć propozycjom od salonów Agata i sprawdź, jak łatwo dopasować przestrzeń do siebie.
Odmień swoje mieszkanie na wiosnę przy pomocy dodatków w Twoim stylu

Wiosną, gdy wszystko budzi się do życia, obudzić może się również Twoja kreatywność! Dzięki dodatkom dostępnym w salonach Agata sprawisz, że Twoje wnętrze odzwierciedli nie tylko wiosenną aurę, ale również Twój unikalny styl. Jak to zrobić? Sprawdź kilka wskazówek!

Czy Polacy łączą styl z aranżacją wnętrz? Najnowsze wyniki badania „Jaka szafa, taki dom”

Czy moda może mieć coś wspólnego z wystrojem wnętrz i preferencjami przy urządzaniu mieszkania? Okazuje się, że tak! Prawie 60%  ankietowanych przyznaje, że ich mieszkanie jest odbiciem ich stylu i osobowości[1]. Zarówno przy wyborze ubioru, jak i aranżacji wnętrza cenimy przede wszystkim funkcjonalność, wygodę i jakość. Wyniki raportu przeprowadzonego przez KANTAR Millward Brown na zlecenie salonów Agata pokazują, że moda jest nie tylko na wybiegu, ale wkracza również na nasze domowe salony.