Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.

Funkcjonalność i aranżacja jadalni są szczególnie ważne dla osób ceniących sobie rodzinne chwile. Kilka prostych trików i wskazówek w znaczący sposób może odmienić tę część mieszkania – szczególnie, jeśli nie mamy osobnego pomieszczenia, a jadalnia stanowi wydzieloną część salonu bądź kuchni.

Na styku kuchni i salonu

Bardzo często, szczególnie w nowym budownictwie, salon jest połączony z aneksem kuchennym. Takie rozmieszczenie pomieszczeń często determinuje miejsce, w którym znajduje się stół jadalniany.

Nawet przy niewielkim metrażu mieszkania warto wydzielić przestrzeń przeznaczoną do spożywania posiłków. Jeśli jadalnia znajduje się na styku kuchni i salonu, powinniśmy zaaranżować ją tak, aby łączyła w sobie elementy obu pomieszczeń. Dobrym trikiem jest umieszczenie pod stołem dywanu, który łamie konwencję.

Natalia Nowak, ekspert Salonów Agata ds. aranżacji wnętrz.

Połączenie kuchni i salonu ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Jednak bez względu na to, jaki jest układ naszego mieszkania, jadalnia jest ważnym miejscem spotkań rodzinnych i powinniśmy zatroszczyć się o to, aby była przyjazna i odpowiadała potrzebom domowników.
ALABASTER_1.jpg

Funkcjonalność to podstawa

Co sprawia, że jadalnia jest funkcjonalna? Przede wszystkim rozmieszczenie mebli i ich wielofunkcyjność. Stół powinien zajmować miejsce centralne, aby domownicy i goście mieli do niego swobodny dostęp. Jego wielkość trzeba dostosować do potrzeb całej rodziny. Stół nie może być ani zbyt duży - żeby nie utrudniał swobodnego poruszania się po jadalni, ani zbyt mały - wspólne posiłki nie powinny upływać w ścisku i niewygodzie. Krzesła to dopełnienie całości. Mogą być oryginalne, ale nie powinny dominować w aranżacji.

W przypadku stołów prostokątnych i kwadratowych odległość między stołem a ścianą i pozostałymi meblami powinna wynosić 80 cm. Łukowy profil stołów owalnych i okrągłych pozwala zmniejszyć ten dystans do 60 cm przy zachowaniu odpowiedniego komfortu użytkowania.

Natalia Nowak, ekspert Salonów Agata ds. aranżacji wnętrz.

Okrągły stół wymaga zdecydowanie więcej przestrzeni, dlatego w mniejszych mieszkaniach lepiej sprawdzą się stoły prostokątne bądź kwadratowe.
Agata_L-Light_zdjęcie aranz_01.jpgEver stół i Atut krzesło 1.jpg

https://www.agatameble.pl/Kolekcja Attention
https://www.agatameble.pl/Kolekcja Alabaster

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 23 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Ever stół i Atut krzesło.jpg

Agata SA_Kolekcja L-Light.jpg

Agata SA_Kolekcja Attention.jpg

Agata SA_Urządzanie jadalni podstawowe wskazówki_materiał prasowy 17.11.17.docx

Agata SA_Kolekcja Alabaster.jpg

Wabi-Sabi – nowy trend 2018 roku!

Wabi-Sabi jest określeniem japońskiej filozofii i epoki designu. Samo słowo Wabi oznacza prostotę, natomiast Sabi to piękno wynikające z upływu czasu. Jeszcze niedawno fascynacja krajem Kwitnącej Wiśni przejawiała się zamiłowaniem do sushi. Czy w 2018 roku przyjdzie czas na aranżację wnętrz?