Jak urządzić idealny kącik do czytania jesienią?

Jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w towarzystwie dobrej książki. Aby przyjemność z czytania była jeszcze większa, warto zatroszczyć się o odpowiednią przestrzeń w domu, która jest dostosowana do naszych potrzeb. Jak zorganizować idealny kącik czytelniczy radzi Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Wygodny fotel to podstawa

Wybierając fotel, który będzie służył nam do czytania, warto postawić na taki z wysokim oparciem i poduszką pod kark. Dobrym rozwiązaniem jest zakup mebla wzbogaconego o hocker, czyli podnóżek. Fotele o prostych, ale oryginalnych kształtach znajdą zastosowanie w klasycznych i nowoczesnych wnętrzach. Zwracajmy uwagę na to, czy fotel ma praktyczne podłokietniki, głębokie siedzisko oraz gładkie oparcie zapewniające wygodę. Mebel tapicerowany miękką, miłą w dotyku tkaniną, z pewnością umili nam chwile spędzone na czytaniu.

Coraz więcej osób decyduje się na zakup szezlonga, czyli mebla, który bez wątpienia przechodzi teraz swoją drugą młodość. Taki niebanalny mebel będzie świetną ozdobą gustownego salonu i dzięki swojemu charakterystycznemu kształtowi, doskonale będzie się nadawał na długie wieczory z książką.

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

kolekcja lamp Brylant.jpg
narzuta Viko.jpglampa podłogowa Manhattan.jpgLampa podłogowa COSTANZA fotel KING.jpglampa sufitowa Adam LED, lampa wisząca Maja, lampa podłogowa Maja, lampa stołowa Maja, dywan Canvas.jpg

Zadbaj o oświetlenie

Odpowiednia lampa odgrywa bardzo istotną rolę w aranżacji przestrzeni do czytania. Powinniśmy mieć na uwadze nie tylko względy estetyczne, ale też dobro naszych oczu. Z tego względu wybierajmy lampy posiadające jeden snop światła, który będziemy mogli skierować bezpośrednio na książkę.

- Warto zainwestować w lampę z ruchomą, regulowaną głowicą zapewniającą bezpośrednie oraz precyzyjne światło. Oprócz skoncentrowanego światła do czytania, światło w pomieszczeniu powinno być równo rozprowadzone, aby unikać nadwyrężania oczu.

Karol Jaworek, ekspert Agata S.A. ds. oświetlenia.

Przytulny klimat

Czytanie książek jesienią to dla wielu osób rytuał, który nie może obejść się bez kubka gorącej herbaty, miękkiego koca czy ciepłych skarpet. Urządzając swój kącik do czytania warto pamiętać o drobnych elementach tworzących klimat sprzyjający pobudzaniu wyobraźni. Możemy się też rozpieścić kupując ozdoby, które odmienią każdą przestrzeń i nadadzą jej jesiennego, niepowtarzalnego uroku.
Agata SA_Cotton Balls.pngAgata SA_Kubek.JPGAgata SA_Poszewka dekoracyjna.jpgAgata SA_Latarenka z zawieszką.jpgAgata SA_Ramka Galeria Bergen.jpgAgata SA_Koc Alaska.jpgAgata SA_Kubek z zaparzaczem.jpg

https://www.agatameble.pl/Fotel Juliet
https://www.agatameble.pl/Fotel George
https://www.agatameble.pl/Fotel i hocker Venus
https://www.agatameble.pl/Fotel King
https://www.agatameble.pl/Poszewka dekoracyjna
https://www.agatameble.pl/Ramka Galeria Bergen
https://www.agatameble.pl/Latarenka z zawieszką
https://www.agatameble.pl/Cotton Balls

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 23 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Karol Jaworek, ekspert oświetlenia Agata S.A..jpg

Agata SA_lampa podłogowa Vision, lampa wisząca Orbita, dywan Aster.jpg

Agata SA_poduszka Cleo, narzuta dwustronna Floro, poszewka Floro.jpg

Agata SA_Jak urządzić idealny kącik do czytania jesienią_materiał prasowy_31.10.17.docx

docx | 1,46 MB

Agata SA_lampa podłogowa Manhattan.jpg

Agata SA_Kolekcja lamp Brylant.jpg

Agata SA_Fotel i hocker Venus.jpg

Agata SA_Aranżacja z narzutą Viko.jpg

Agata SA_Cotton Balls.png

Agata SA_Fotel George.jpg

Agata SA_Kubek.JPG

Agata SA_Kubek z zaparzaczem.jpg

Agata SA_Koc Alaska.jpg

Agata SA_Poszewka dekoracyjna.jpg

Agata SA_Lampa podłogowa COSTANZA fotel KING.jpg

Agata SA_Fotel King.jpg

Agata SA_Ramka Galeria Bergen.jpg

Agata SA_Latarenka z zawieszką.jpg

Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.
Ten kolor zdominuje aranżacje wnętrz w 2018 roku!

Choć kolor roku 2018 nie został jeszcze oficjalnie wybrany, wiele wskazuje na to, że kolejny sezon upłynie pod znakiem odcienia morskiego. Jak wprowadzić tę barwę do wnętrz? Sprawdź inspiracje od eksperta Salonów Agata!
Loftowe, skandynawskie, glamour - jakie oświetlenie pasuje do Twojego wnętrza?

Odpowiednio dobrane oświetlenie nie tylko rozjaśnia przestrzeń, ale też nadaje jej wyjątkowego klimatu. Przy wyborze lamp do mieszkania pamiętaj, aby odzwierciedlały one charakter aranżacji. Jak dobrać oświetlenie pasujące do konkretnego stylu radzi Karol Jaworek, ekspert Agata S.A. ds. oświetlenia.
Mocny kolor w mieszkaniu – jak go wprowadzić?

Jesteś zadowolona z aranżacji swojego mieszkania, ale czujesz, że wciąż czegoś Ci w nim brakuje? Chciałabyś wprowadzić kolorowy akcent, który jeszcze bardziej podkreśli Twój styl? Umiejętne użycie mocnych barw we wnętrzu może zapewnić oryginalny, stylowy efekt i odmienić Twoje mieszkanie. Jak to zrobić radzi Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Loftowe, skandynawskie, glamour - jakie oświetlenie pasuje do Twojego wnętrza?