Wszystko, co musisz wiedzieć o urządzaniu salonu, żeby był przytulny i funkcjonalny

Jak sprawić, aby salon odzwierciedlał nasz styl, a jednocześnie był przytulny i funkcjonalny? Wystarczy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, które sprawią, że aranżowana przez nas przestrzeń spełni nasze oczekiwania. Sprawdź, jakie rady ma Natalia Nowak i Arkadiusz Jasiński, eksperci Salonów Agata.

Nie myśl stereotypowo

Uważne planowanie przestrzeni, zwracanie uwagi na detale i troska o spójność stylu to podstawy profesjonalizmu przy urządzaniu salonu. Często zdarza się jednak, że ze względu na utarte schematy i przyzwyczajenie do danych rozwiązań, zupełnie nie myślimy o tym, że można inaczej.

Idealnym przykładem, który to obrazuje, jest rozmieszczenie sofy w salonie. Większość z nas intuicyjnie stawia ją przy ścianie, na przeciwko telewizora. Tymczasem warto zastanowić się nad innym układem mebla wypoczynkowego. Sofa z powodzeniem może stanąć niemal na środku salonu, jeśli jego powierzchnia jest na tyle duża, że nie ograniczy to poruszania się po pomieszczeniu

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Agata SA_Narożnik ASTI.jpg
Agata SA_Sofa Dakota.jpg
Gdy pomyślimy o przytulnym charakterze pomieszczenia, nasze myśli z pewnością powędrują w stronę puszystego, miękkiego dywanu. Tutaj też możemy wpaść w pułapkę stereotypów. W końcu kto powiedział, że lepiej mieć jeden duży dywan niż dwa małe?
Bez względu na to, na czym się skupimy aranżując salon, warto mieć na uwadze, że powinien on odzwierciedlać nasz styl, a nie być bezpośrednią kopią aranżacji z katalogów czy magazynów wnętrzarskich. Pamiętajmy, że miejsce, w którym spędzamy znaczną część naszego czasu powinno być funkcjonalne i przytulne, a będzie takie tylko wtedy, gdy zaprojektujemy je w zgodzie ze sobą i naszym stylem.

Funkcjonalność może iść w parze z klimatem

Aby salon był przytulny, warto postawić na dobre oświetlenie i spersonalizowane dodatki, takie jak ramki na zdjęcia czy ozdoby odzwierciedlające nasze upodobania. W pomieszczeniu powinna panować harmonia i synergia barw, zdobień i kształtów. Nie musimy przy tym rezygnować z funkcjonalności i z powodzeniem możemy wrócić do starych, sprawdzonych rozwiązań, które przybrały nową formę. Mowa chociażby o meblościankach. Mebel, który kojarzy się głównie z okresem PRL-u przeżywa swój renesans. Meblościanki są bardzo funkcjonalne i z powodzeniem można je wykorzystać przy aranżacji nowoczesnego salonu.

Bardzo popularne są nowoczesne meblościanki o ciekawych formach, które mogą być wykorzystane jako mebel samodzielny. Dominuje połyskująca biel w połączeniu z dębowym drewnem, ponieważ taka kolorystyka rozjaśnia i optycznie ociepla wnętrze.

Arkadiusz Jasiński ekspert ds. mebli skrzyniowych Salonów Aga

Jeśli do tego zastosujemy specjalne oświetlenie LED, meblościanka nie tylko spełni swoją praktyczną funkcję, ale też wpłynie na kreowanie przytulnego klimatu.
Agata SA_Meblościanka Hulon.jpgAgata SA_Meblościanka Kanas.jpgAgata SA_Mebloscianka Colin.jpg

https://www.agatameble.pl/Sofa Dakota
https://www.agatameble.pl/Meblościanka Colin
https://www.agatameble.pl/Meblościanka Kanas
https://www.agatameble.pl/Meblościanka Hulon

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 22 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Agata SA_Wszystko, co musisz wiedzieć o urządzaniu salonu_materiał prasowy_26.09.2017.docx

docx | 4,28 MB

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A..jpg

Agata SA_Sofa Havana.jpg

Agata SA_Sofa Dakota.jpg

Agata SA_Mebloscianka Colin.jpg

Agata SA_Narożnik ASTI.jpg

Agata SA_Meblościanka Hulon.jpg

Agata SA_Meblościanka Kanas.jpg

Świąteczne upominki do 20 złotych

Chcesz obdarować kogoś świątecznym upominkiem, ale nie dysponujesz dużym budżetem? Nic straconego! Sprawdź nasze pomysły na niedrogie prezenty dostępne w sieci Salonów Agata!
3 świąteczne aranżacje od Salonów Agata

Przygotowania do nadchodzących Świąt wielu z nas rozpoczyna od zmian aranżacyjnych w domu. Magiczny klimat, którym chcemy cieszyć się jak najdłużej, wprowadzamy już teraz, przed Mikołajkami. Kolorowe stroiki, figurki czy nawet choinki nieśmiało pojawiają się w naszych czterech kątach. Co zrobić, aby wnętrze zachwycało świąteczną finezją radzi Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.
Wabi-Sabi – nowy trend 2018 roku!

Wabi-Sabi jest określeniem japońskiej filozofii i epoki designu. Samo słowo Wabi oznacza prostotę, natomiast Sabi to piękno wynikające z upływu czasu. Jeszcze niedawno fascynacja krajem Kwitnącej Wiśni przejawiała się zamiłowaniem do sushi. Czy w 2018 roku przyjdzie czas na aranżację wnętrz?
Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.

4 jesienne trendy w aranżacji wnętrz na każdą kieszeń!

Wraz z porami roku zmienia się nie tylko pogoda i adekwatnie do niej nasz strój, ale również trendy w aranżacji wnętrz. Jesień zapewnia bogatą paletę barw oraz nowe inspiracje i pomysły na metamorfozy w czterech kątach. Co jest modne tej jesieni? Sprawdźcie sami!