Wszystko, co musisz wiedzieć o urządzaniu salonu, żeby był przytulny i funkcjonalny

Jak sprawić, aby salon odzwierciedlał nasz styl, a jednocześnie był przytulny i funkcjonalny? Wystarczy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, które sprawią, że aranżowana przez nas przestrzeń spełni nasze oczekiwania. Sprawdź, jakie rady ma Natalia Nowak i Arkadiusz Jasiński, eksperci Salonów Agata.

Nie myśl stereotypowo

Uważne planowanie przestrzeni, zwracanie uwagi na detale i troska o spójność stylu to podstawy profesjonalizmu przy urządzaniu salonu. Często zdarza się jednak, że ze względu na utarte schematy i przyzwyczajenie do danych rozwiązań, zupełnie nie myślimy o tym, że można inaczej.

Idealnym przykładem, który to obrazuje, jest rozmieszczenie sofy w salonie. Większość z nas intuicyjnie stawia ją przy ścianie, na przeciwko telewizora. Tymczasem warto zastanowić się nad innym układem mebla wypoczynkowego. Sofa z powodzeniem może stanąć niemal na środku salonu, jeśli jego powierzchnia jest na tyle duża, że nie ograniczy to poruszania się po pomieszczeniu

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Agata SA_Narożnik ASTI.jpg
Agata SA_Sofa Dakota.jpg
Gdy pomyślimy o przytulnym charakterze pomieszczenia, nasze myśli z pewnością powędrują w stronę puszystego, miękkiego dywanu. Tutaj też możemy wpaść w pułapkę stereotypów. W końcu kto powiedział, że lepiej mieć jeden duży dywan niż dwa małe?
Bez względu na to, na czym się skupimy aranżując salon, warto mieć na uwadze, że powinien on odzwierciedlać nasz styl, a nie być bezpośrednią kopią aranżacji z katalogów czy magazynów wnętrzarskich. Pamiętajmy, że miejsce, w którym spędzamy znaczną część naszego czasu powinno być funkcjonalne i przytulne, a będzie takie tylko wtedy, gdy zaprojektujemy je w zgodzie ze sobą i naszym stylem.

Funkcjonalność może iść w parze z klimatem

Aby salon był przytulny, warto postawić na dobre oświetlenie i spersonalizowane dodatki, takie jak ramki na zdjęcia czy ozdoby odzwierciedlające nasze upodobania. W pomieszczeniu powinna panować harmonia i synergia barw, zdobień i kształtów. Nie musimy przy tym rezygnować z funkcjonalności i z powodzeniem możemy wrócić do starych, sprawdzonych rozwiązań, które przybrały nową formę. Mowa chociażby o meblościankach. Mebel, który kojarzy się głównie z okresem PRL-u przeżywa swój renesans. Meblościanki są bardzo funkcjonalne i z powodzeniem można je wykorzystać przy aranżacji nowoczesnego salonu.

Bardzo popularne są nowoczesne meblościanki o ciekawych formach, które mogą być wykorzystane jako mebel samodzielny. Dominuje połyskująca biel w połączeniu z dębowym drewnem, ponieważ taka kolorystyka rozjaśnia i optycznie ociepla wnętrze.

Arkadiusz Jasiński ekspert ds. mebli skrzyniowych Salonów Aga

Jeśli do tego zastosujemy specjalne oświetlenie LED, meblościanka nie tylko spełni swoją praktyczną funkcję, ale też wpłynie na kreowanie przytulnego klimatu.
Agata SA_Meblościanka Hulon.jpgAgata SA_Meblościanka Kanas.jpgAgata SA_Mebloscianka Colin.jpg

https://www.agatameble.pl/Sofa Dakota
https://www.agatameble.pl/Meblościanka Colin
https://www.agatameble.pl/Meblościanka Kanas
https://www.agatameble.pl/Meblościanka Hulon

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 22 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Agata SA_Wszystko, co musisz wiedzieć o urządzaniu salonu_materiał prasowy_26.09.2017.docx

docx | 4,28 MB

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A..jpg

Agata SA_Sofa Havana.jpg

Agata SA_Sofa Dakota.jpg

Agata SA_Mebloscianka Colin.jpg

Agata SA_Narożnik ASTI.jpg

Agata SA_Meblościanka Hulon.jpg

Agata SA_Meblościanka Kanas.jpg

Prostota i nowoczesność – nadchodzi era wnętrz loftowych

Styl loftowy  to przede wszystkim surowe materiały i przestronne pomieszczenia. Wśród architektów wnętrz jest dobrze znany już od kilku lat, jednak w nadchodzącym sezonie będzie wiodącym trendem także w naszych domach. Polacy polubili cegłę, beton oraz metalowe dodatki i nie ulega wątpliwości, że era wnętrz loftowych zawita na stałe w naszych domach. Sprawdź, czy taka przestrzeń pasuje również do Ciebie.
4 wnętrzarskie sposoby na jesienną chandrę

Mimo, że jesień skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, w Twoim domu wcale nie musi panować ponura i przygnębiająca atmosfera. Idealnym sposobem na poprawę samopoczucia są zmiany w aranżacji wnętrza. Sprawdź, co zrobić, aby twoje cztery kąty były przytulne, przyjazne i barwne, a przede wszystkim skutecznie odstraszały jesienną chandrę.
Oświetlenie w domu. Jakie lampy wybrać, aby ocieplić wnętrze na jesień?

Piękne wnętrze to nie tylko starannie dobrane meble, oryginalne dodatki czy ściany w najmodniejszym kolorze. Aby te wszystkie elementy były ze sobą spójne i efektownie się prezentowały, ważny jest wybór odpowiedniego oświetlenia, które je wyeksponuje. Ekspert salonów Agata radzi, jakie oświetlenie sprawi, że Twoje wnętrze będzie przytulne i ciepłe tej jesieni.
Modne wnętrze na jesień, czyli dodatki, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Zmiana garderoby to nie wszystko, o czym powinnaś pamiętać, przygotowując się na nadchodzącą porę roku. Przearanżowanie wnętrza według obowiązujących trendów powinno znaleźć się na Twojej liście jesiennych zadań. Wyraziste, ciepłe i kolorowe barwy oraz zaskakujące wzory będą dominowały w nadchodzącym sezonie jesień/zima 2018.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.