Minimalizm w aranżacji mieszkania - jak go osiągnąć?

Mniej znaczy więcej – to myśl przewodnia urządzania wnętrz w stylu minimalistycznym. Prostota kształtu i struktury mebli, odpowiedni dobór kolorów, a przede wszystkim ograniczona liczba elementów użytych w aranżacji sprawią, że wnętrze będzie harmonijne i eleganckie.

Minimalizm lubi jasne barwy

Urządzając wnętrze w tym stylu należy pamiętać, aby ograniczyć do minimum liczbę mebli i postawić na ich funkcjonalność. Duża, przestronna szafa z gładkimi frontami, za którymi schowasz najpotrzebniejsze rzeczy, łóżko z dodatkowym pojemnikiem na pościel i prostą w kształcie ramą czy biała komoda o połyskującej powierzchni stworzą wrażenie czystości i porządku, co niewątpliwie wprowadzi pożądany minimalizm do sypialni. A jak osiągnąć taki efekt w salonie?

Postaw na jednokolorowe, jasne meble, geometryczne bryły, a przede wszystkim spójność form i struktur. Jeśli natomiast chcesz, aby Twój salon wyróżniał mocny akcent – barwny fotel czy sofa idealnie skomponują się z jasnymi meblami. Pamiętaj tylko, że każdy mebel powinien mieć swoje miejsce i tworzyć spójną całość z resztą wystroju, bo w tym przypadku mniej znaczy więcej

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata SA_Kolekcja Candy.jpg

Minimalna ilość dodatków

Miłośnicy stylu minimalistycznego powinni urządzać swoje wnętrza tak, aby nie sprawiały one wrażenia zagraconych i niefunkcjonalnych. Duża liczba bibelotów i zbytnia różnorodność kolorów tworzą wrażenie chaosu. Pochowaj wszystkie niepotrzebne dodatki i pozostaw tylko te, które dodadzą elegancji i charakteru Twoim czterem kątom. Stylowa lampa, miękki, jasny dywan współgrający z kolorem mebli czy stolik kawowy w pełni wystarczą. Rozważ każdy z przedmiotów pod kątem użyteczności, a wtedy na pewno uda Ci się stworzyć minimalistyczne wnętrze.
Agata SA_Dywan Love Shaggy.jpgAgata SA_Poduszka dekoracyjna.jpgAgata SA_Lampa podłogowa Lucy.jpgAgata SA_Poszewka dekoracyjna Jungle.jpg

Salon urządzony na biało lub przestronna, jasna sypialnia są idealną bazą do nadania im charakteru poprzez niewielkie, ale znaczące dodatki. Nie bój się grać kolorem. Jeśli jesteś zwolenniczką mocnych barw, ale chciałabyś, aby Twoje wnętrze było eleganckie i wciąż urządzone w stylu minimalistycznym – jeden kolorystyczny motyw przewodni spełni swoje zadanie. Koniecznie sprawdź w tej roli pastele – powinnaś być zadowolona!

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata SA_Poduszka Candy.jpgAgata Sa_Poduszka orient niebieska.jpgAgata SA_Koc Vivio.jpgAgata SA_Pufka składana.jpgAgata Sa_Pościel Estiva.jpgAgata SA_Kosz.JPG

Więcej o produktach::
https://www.agatameble.pl/Kolekcja Italia
https://www.agatameble.pl/Poszewka dekoracyjna Jungle
https://www.agatameble.pl/Lampa Lucy
https://www.agatameble.pl/Pościel Estiva
https://www.agatameble.pl/Pufka składana

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 22 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni
i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów
i ekspertów.

Minimalizm w aranżacji mieszkania - jak go osiągnąć_materiał prasowy_14.09.2017.docx

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Kolekcja Candy.jpg

Agata SA_Kosz.JPG

Agata SA_Kolekcja Italia.jpg

Agata Sa_Poduszka orient niebieska.jpg

Agata SA_Koc Vivio.jpg

Agata SA_Poduszka dekoracyjna.jpg

Agata SA_Pufka składana.jpg

Agata SA_Poduszka Candy.jpg

Agata Sa_Pościel Estiva.jpg

Agata SA_Poszewka dekoracyjna Jungle.jpg

Agata SA_Dywan Love Shaggy.jpg

Agata SA_Lampa podłogowa Lucy.jpg

Modne wnętrze na jesień, czyli dodatki, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Zmiana garderoby to nie wszystko, o czym powinnaś pamiętać, przygotowując się na nadchodzącą porę roku. Przearanżowanie wnętrza według obowiązujących trendów powinno znaleźć się na Twojej liście jesiennych zadań. Wyraziste, ciepłe i kolorowe barwy oraz zaskakujące wzory będą dominowały w nadchodzącym sezonie jesień/zima 2018.
Zieleń angielska wchodzi na salony. Sprawdź, co przewidują eksperci

Chcesz wprowadzić elegancję i szyk do swojego mieszkania? Nic prostszego! W tym sezonie masz szansę podkreślić swoje wnętrze modnymi meblami i dodatkami w kolorze butelkowej zieleni. Dawniej kojarzony z ciężkim, angielskim wystrojem, obecnie stał się najbardziej pożądanym kolorem w aranżacji wnętrz. Ekspert salonów Agata podpowiada, jak wprowadzić tę szlachetną barwę do swoich czterech kątów.
Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!