Jeśli lubisz elegancję i klasykę - ten szczegół odmieni Twój salon!

Jeden prosty trik dekoracyjny, dobrze znany ze świata mody, potrafi całkowicie odmienić wygląd mebli w salonie czy sypialni. Pikowanie, bo o tym mowa, sprawia, że meble wyglądają bardzo klasycznie i nadają elegancji całemu pomieszczeniu. Sprawdź, jak to wykorzystać aranżując przestrzeń w swoim domu!

Agata SA_Candy.JPG
Agata SA_Narożnik Asti.JPG
Agata SA_Kolekcja Amelie.jpg

Pikowane meble nie wychodzą z mody

Pikowanie to technika znana już w starożytności, polegająca na łączeniu dwóch tkanin. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa „piqué”, czyli ukłucie. Korzystanie z tej metody zszywania dwóch warstw materiału jest bardzo popularnym zabiegiem dekoracyjnym, również jeśli chodzi o projektowanie mebli. Powstałe łączenia tworzą ozdobny wzór i wiele wariantów  artystycznych.

Pikowane meble doskonale nadają się do klasycznych, eleganckich wnętrz. Występują zarówno w ekoskórze, jak i miękkich welurach. Ważne jest to, aby tkanina była miękka i elastyczna. Dzięki pojedynczym ukłuciom tapicerka marszczy się w charakterystyczny sposób, co nadaje wrażenie lekkiej trójwymiarowości

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Agata_Amelie_2 (1).jpgAgata_Pure (2).jpgAgata_Pure (3).jpg
Na estetykę i postrzeganie całego mebla znaczący wpływ mają właśnie szczegóły. Liczy się nie tylko kształt, tkanina czy kolor sofy bądź fotela, ale też subtelne detale nadające całości określonego charakteru. Takim szczegółem mogą być charakterystyczne zagięcia pojawiające się właśnie w wyniku pikowania, które nadają określony kierunek całej aranżacji.

Aby stworzyć klasyczne, eleganckie wnętrze, warto postawić na mocny akcent, np. wyróżniające się kształtem i formą pikowane meble. Decydując się na takie rozwiązanie pamiętajmy jednak, aby postawić na spójność kolorystyczną i nie wprowadzać zbędnych elementów, które przytłoczą całość

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

https://www.agatameble.pl/Sofa Pure
https://www.agatameble.pl/Komplet Sotto

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 22 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów. Więcej o Agata S.A: www.agatameble.pl

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Jeśli lubisz elegancję i klasykę - ten szczegół odmieni Twój salon!_8.09.2017.docx

Agata SA_Candy.JPG

Agata_Amelie_2 (1).jpg

Agata SA_Sotto.jpg

Agata_Pure (2).jpg

Agata SA_Kolekcja Amelie.jpg

Agata_Pure (3).jpg

Agata SA_Narożnik Asti.JPG

Karnawałowe metamorfozy w Twoim domu

Trwający karnawał to idealna okazja, aby zorganizować przyjęcie dla znajomych i przyjaciół. Zadbaj o wyjątkową oprawę spotkania i odmień swoje mieszkanie dzięki aranżacyjnym dodatkom, które wykreują znakomitą atmosferę!
Kilka pomysłów na drobne upominki na Dzień Babci i Dziadka

Przypadający na 21 stycznia Dzień Babci oraz na 22 stycznia Dzień Dziadka to idealny moment, aby obdarować te bliskie każdemu z nas osoby. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji niedrogich upominków od salonów Agata, które ucieszą naszych drogich seniorów!
To już pewne – ten kolor zdominuje 2018 rok!

Przypuszczeń było wiele. Teraz już wiemy – według Instytutu Pantone kolorem roku 2018 będzie Ultra Violet. Jak wprowadzić go do wnętrz? Odważnym polecamy zmianę koloru ścian. Tym, którzy nie chcą aż tak dużych rewolucji w domu, wraz z salonami Agata podpowiadamy, jak stworzyć modne wnętrze niewielkim kosztem.
Nie masz jeszcze świątecznych prezentów? Sprawdź kilka ciekawych pomysłów!

Święta tuż tuż, a Ty wciąż nie masz pomysłu na prezenty dla najbliższych? Nie martw się! Poniżej znajdziesz przewodnik last minute, czyli kilka zestawów dodatków do aranżacji wnętrz w różnych stylach, dla różnych osobowości. Sprawdź, czy znajdziesz coś dla bliskiej Ci osoby!

Minimalizm w aranżacji mieszkania - jak go osiągnąć?

Mniej znaczy więcej – to myśl przewodnia urządzania wnętrz w stylu minimalistycznym. Prostota kształtu i struktury mebli, odpowiedni dobór kolorów, a przede wszystkim ograniczona liczba elementów użytych w aranżacji sprawią, że wnętrze będzie harmonijne i eleganckie.