Jeśli lubisz elegancję i klasykę - ten szczegół odmieni Twój salon!

Jeden prosty trik dekoracyjny, dobrze znany ze świata mody, potrafi całkowicie odmienić wygląd mebli w salonie czy sypialni. Pikowanie, bo o tym mowa, sprawia, że meble wyglądają bardzo klasycznie i nadają elegancji całemu pomieszczeniu. Sprawdź, jak to wykorzystać aranżując przestrzeń w swoim domu!

Agata SA_Candy.JPG
Agata SA_Narożnik Asti.JPG
Agata SA_Kolekcja Amelie.jpg

Pikowane meble nie wychodzą z mody

Pikowanie to technika znana już w starożytności, polegająca na łączeniu dwóch tkanin. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa „piqué”, czyli ukłucie. Korzystanie z tej metody zszywania dwóch warstw materiału jest bardzo popularnym zabiegiem dekoracyjnym, również jeśli chodzi o projektowanie mebli. Powstałe łączenia tworzą ozdobny wzór i wiele wariantów  artystycznych.

Pikowane meble doskonale nadają się do klasycznych, eleganckich wnętrz. Występują zarówno w ekoskórze, jak i miękkich welurach. Ważne jest to, aby tkanina była miękka i elastyczna. Dzięki pojedynczym ukłuciom tapicerka marszczy się w charakterystyczny sposób, co nadaje wrażenie lekkiej trójwymiarowości

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Agata_Amelie_2 (1).jpgAgata_Pure (2).jpgAgata_Pure (3).jpg
Na estetykę i postrzeganie całego mebla znaczący wpływ mają właśnie szczegóły. Liczy się nie tylko kształt, tkanina czy kolor sofy bądź fotela, ale też subtelne detale nadające całości określonego charakteru. Takim szczegółem mogą być charakterystyczne zagięcia pojawiające się właśnie w wyniku pikowania, które nadają określony kierunek całej aranżacji.

Aby stworzyć klasyczne, eleganckie wnętrze, warto postawić na mocny akcent, np. wyróżniające się kształtem i formą pikowane meble. Decydując się na takie rozwiązanie pamiętajmy jednak, aby postawić na spójność kolorystyczną i nie wprowadzać zbędnych elementów, które przytłoczą całość

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

https://www.agatameble.pl/Sofa Pure
https://www.agatameble.pl/Komplet Sotto

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 22 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów. Więcej o Agata S.A: www.agatameble.pl

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Jeśli lubisz elegancję i klasykę - ten szczegół odmieni Twój salon!_8.09.2017.docx

Agata SA_Candy.JPG

Agata_Amelie_2 (1).jpg

Agata SA_Sotto.jpg

Agata_Pure (2).jpg

Agata SA_Kolekcja Amelie.jpg

Agata_Pure (3).jpg

Agata SA_Narożnik Asti.JPG

Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.
Ten kolor zdominuje aranżacje wnętrz w 2018 roku!

Choć kolor roku 2018 nie został jeszcze oficjalnie wybrany, wiele wskazuje na to, że kolejny sezon upłynie pod znakiem odcienia morskiego. Jak wprowadzić tę barwę do wnętrz? Sprawdź inspiracje od eksperta Salonów Agata!
Loftowe, skandynawskie, glamour - jakie oświetlenie pasuje do Twojego wnętrza?

Odpowiednio dobrane oświetlenie nie tylko rozjaśnia przestrzeń, ale też nadaje jej wyjątkowego klimatu. Przy wyborze lamp do mieszkania pamiętaj, aby odzwierciedlały one charakter aranżacji. Jak dobrać oświetlenie pasujące do konkretnego stylu radzi Karol Jaworek, ekspert Agata S.A. ds. oświetlenia.
Jak urządzić idealny kącik do czytania jesienią?

Jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w towarzystwie dobrej książki. Aby przyjemność z czytania była jeszcze większa, warto zatroszczyć się o odpowiednią przestrzeń w domu, która jest dostosowana do naszych potrzeb. Jak zorganizować idealny kącik czytelniczy radzi Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Minimalizm w aranżacji mieszkania - jak go osiągnąć?

Mniej znaczy więcej – to myśl przewodnia urządzania wnętrz w stylu minimalistycznym. Prostota kształtu i struktury mebli, odpowiedni dobór kolorów, a przede wszystkim ograniczona liczba elementów użytych w aranżacji sprawią, że wnętrze będzie harmonijne i eleganckie.