Jeśli lubisz elegancję i klasykę - ten szczegół odmieni Twój salon!

Jeden prosty trik dekoracyjny, dobrze znany ze świata mody, potrafi całkowicie odmienić wygląd mebli w salonie czy sypialni. Pikowanie, bo o tym mowa, sprawia, że meble wyglądają bardzo klasycznie i nadają elegancji całemu pomieszczeniu. Sprawdź, jak to wykorzystać aranżując przestrzeń w swoim domu!

Agata SA_Candy.JPG
Agata SA_Narożnik Asti.JPG
Agata SA_Kolekcja Amelie.jpg

Pikowane meble nie wychodzą z mody

Pikowanie to technika znana już w starożytności, polegająca na łączeniu dwóch tkanin. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa „piqué”, czyli ukłucie. Korzystanie z tej metody zszywania dwóch warstw materiału jest bardzo popularnym zabiegiem dekoracyjnym, również jeśli chodzi o projektowanie mebli. Powstałe łączenia tworzą ozdobny wzór i wiele wariantów  artystycznych.

Pikowane meble doskonale nadają się do klasycznych, eleganckich wnętrz. Występują zarówno w ekoskórze, jak i miękkich welurach. Ważne jest to, aby tkanina była miękka i elastyczna. Dzięki pojedynczym ukłuciom tapicerka marszczy się w charakterystyczny sposób, co nadaje wrażenie lekkiej trójwymiarowości

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Agata_Amelie_2 (1).jpgAgata_Pure (2).jpgAgata_Pure (3).jpg
Na estetykę i postrzeganie całego mebla znaczący wpływ mają właśnie szczegóły. Liczy się nie tylko kształt, tkanina czy kolor sofy bądź fotela, ale też subtelne detale nadające całości określonego charakteru. Takim szczegółem mogą być charakterystyczne zagięcia pojawiające się właśnie w wyniku pikowania, które nadają określony kierunek całej aranżacji.

Aby stworzyć klasyczne, eleganckie wnętrze, warto postawić na mocny akcent, np. wyróżniające się kształtem i formą pikowane meble. Decydując się na takie rozwiązanie pamiętajmy jednak, aby postawić na spójność kolorystyczną i nie wprowadzać zbędnych elementów, które przytłoczą całość

Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

https://www.agatameble.pl/Sofa Pure
https://www.agatameble.pl/Komplet Sotto

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 22 wielkopowierzchniowe salony zlokalizowane zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów. Więcej o Agata S.A: www.agatameble.pl

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Jeśli lubisz elegancję i klasykę - ten szczegół odmieni Twój salon!_8.09.2017.docx

Agata SA_Candy.JPG

Agata_Amelie_2 (1).jpg

Agata SA_Sotto.jpg

Agata_Pure (2).jpg

Agata SA_Kolekcja Amelie.jpg

Agata_Pure (3).jpg

Agata SA_Narożnik Asti.JPG

Modne wnętrze na jesień, czyli dodatki, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Zmiana garderoby to nie wszystko, o czym powinnaś pamiętać, przygotowując się na nadchodzącą porę roku. Przearanżowanie wnętrza według obowiązujących trendów powinno znaleźć się na Twojej liście jesiennych zadań. Wyraziste, ciepłe i kolorowe barwy oraz zaskakujące wzory będą dominowały w nadchodzącym sezonie jesień/zima 2018.
Zieleń angielska wchodzi na salony. Sprawdź, co przewidują eksperci

Chcesz wprowadzić elegancję i szyk do swojego mieszkania? Nic prostszego! W tym sezonie masz szansę podkreślić swoje wnętrze modnymi meblami i dodatkami w kolorze butelkowej zieleni. Dawniej kojarzony z ciężkim, angielskim wystrojem, obecnie stał się najbardziej pożądanym kolorem w aranżacji wnętrz. Ekspert salonów Agata podpowiada, jak wprowadzić tę szlachetną barwę do swoich czterech kątów.
Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!