Romantyczne wnętrze - jak je urządzić?

Aranżacja wnętrza w stylu romantycznym to przede wszystkim jasne kolory mebli oraz delikatne, pastelowe dodatki. Dzięki nim przestrzeń stanie się subtelna i stylowa. Jak odmienić cztery kąty i nadać im subtelnej magii podpowiada Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Stylowe meble, czyli podstawa romantycznej aranżacji

Styl romantyczny ma wiele twarzy – jednym kojarzy się z domem pełnym antyków, drugim z klimatycznymi wnętrzami rodem z angielskich prowincji, jeszcze innym z bielą dopełnioną wzorzystymi elementami z dodatkiem jednego koloru, np. błękitu. Aby osiągnąć zamierzony efekt warto postawić na meble, które idealnie wpiszą się w każde z tych wyobrażeń. Do romantycznych wnętrz doskonale pasują kolekcje pikowane, o stylowych kształtach i przygaszonych, ciepłych kolorach. Drewniane elementy dodają im charakteru retro, który jest bardzo ceniony w romantycznych aranżacjach.
Agata SA_Amelie sofa.jpgAgata SA_Amelie fotel.jpg
Agata SA_komplet Amelia.jpg

Aby stworzyć romantyczny klimat warto postawić na mocny akcent, który nada odpowiedni kierunek całej aranżacji. Doskonale sprawdzą się meble z ciekawym wzorem – w delikatne paski, kratkę bądź kwiatki. Ozdobne poduszki dopełnią całości. Znaczącą rolę w romantycznych aranżacjach odgrywa też dywan. Można postawić na klasyczny, prostokątny, bądź bardziej odważny, okrągły.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata SA_Sofa Benito.jpgAgata SA_Fotel Benito.jpgAgata SA_Sofa Alis.jpg
Agata SA_Sofa Juliett.jpgAgata SA_Fotel wypoczynkowy Juliett.jpgAgata SA_Pufa Juliett.jpg

Twórz klimat dzięki dodatkom

Romantyczne wnętrze kreują dodatki.  Jasne, pastelowe elementy tworzą kobiecy, nastrojowy klimat. Pięknie wygląda biel przyprószona szarością w połączeniu z kolorowymi akcentami. Obraz, zegar, a może lustro? Niezależnie na co się zdecydujesz pamiętaj, że właśnie te z pozoru drobne wybory decydują o całości.

Jeśli wzorzyste meble nie wpisują się w Twój gust – romantyczny nastrój swojemu wnętrzu możesz nadać dzięki dodatkom do aranżacji. Dobrze sprawdzą się ozdobne poduszki, obrazy, kwiaty czy ramki na zdjęcia. Wszystkie tekstylia w subtelnych barwach pomogą Ci odmienić wnętrze, aby pasowało ono do Twojej osobowości

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata SA_Zegar ścienny.jpgAgata SA_Ramka na zdjęcia.JPGAgata SA_poszewka dekoracyjna.jpgAgata SA_sztuczny kwiat w doniczce.JPGAgata SA_Obraz white love.png

Nowoczesny romantyzm

Tworząc romantyczny klimat nie zapomnij o oświetleniu. Nowoczesne, nastrojowe wnętrze to poza pastelami i motywami kwiatowymi również szkło i kryształ. Doskonale sprawdzą się więc żyrandole i lampy o ciekawych wzorach, które swoim połyskiem i blaskiem nadadzą uwodzicielskiego klimatu czterem kątom.
Agata SA_Lampa stołowa Marvel.jpgAgata SA_Lampa Carmen.jpgAgata SA_Lampa Artemida.pngAgata SA_Lampa wisząca Leta.jpg

https://www.agatameble.pl/Sofa Juliett
https://www.agatameble.pl/meble/Fotel Juliett
https://www.agatameble.pl/meble/Pufa Juliett
https://www.agatameble.pl/Sofa Alis
https://www.agatameble.pl/Lampa stołowa Marvel
https://www.agatameble.pl/Lampa wisząca Leta
https://www.agatameble.pl/Lampa stołowa Carmen
https://www.agatameble.pl/Lampa Artemida

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni
i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów
i ekspertów.

Agata SA_Lampa wisząca Leta.jpg

Agata SA_Lampa Artemida.png

Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.
Ten kolor zdominuje aranżacje wnętrz w 2018 roku!

Choć kolor roku 2018 nie został jeszcze oficjalnie wybrany, wiele wskazuje na to, że kolejny sezon upłynie pod znakiem odcienia morskiego. Jak wprowadzić tę barwę do wnętrz? Sprawdź inspiracje od eksperta Salonów Agata!
Loftowe, skandynawskie, glamour - jakie oświetlenie pasuje do Twojego wnętrza?

Odpowiednio dobrane oświetlenie nie tylko rozjaśnia przestrzeń, ale też nadaje jej wyjątkowego klimatu. Przy wyborze lamp do mieszkania pamiętaj, aby odzwierciedlały one charakter aranżacji. Jak dobrać oświetlenie pasujące do konkretnego stylu radzi Karol Jaworek, ekspert Agata S.A. ds. oświetlenia.
Jak urządzić idealny kącik do czytania jesienią?

Jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w towarzystwie dobrej książki. Aby przyjemność z czytania była jeszcze większa, warto zatroszczyć się o odpowiednią przestrzeń w domu, która jest dostosowana do naszych potrzeb. Jak zorganizować idealny kącik czytelniczy radzi Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

5 trików, które odmienią Twoją sypialnię!

Aby odmienić swoją sypialnię wystarczy zastosować kilka prostych trików. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy aranżacji wnętrza i jak osiągnąć zamierzony efekt.