Aranżacyjna filozofia lagom – równowaga w domu

Popularną do niedawna duńską filozofię szczęścia hygge od pewnego czasu przysłania zupełnie nowa, szwedzka koncepcja – lagom. Zakłada ona przede wszystkim funkcjonowanie w równowadze i czerpanie radości z harmonii w życiu. Filozofia ta powinna być obecna w każdym aspekcie, również we wnętrzach. Jak urządzić cztery kąty w koncepcji lagom radzi Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Po pierwsze: równowaga!

Lagom, czyli w tłumaczeniu ze szwedzkiego „umiarkowanie” to filozofia oznaczająca poszukiwanie równowagi we wszystkich sferach życia. We wnętrzach harmonia powinna przejawiać się przez spójne, komfortowe i przytulne aranżacje. Idealnie w koncepcję lagom wpisuje się styl skandynawski, którego estetyka jest kwintesencją równowagi i minimalizmu. Delikatne, pastelowe bądź szare sofy oraz białe meble w salonie dadzą oczekiwany efekt, a przede wszystkim sprawią, że wnętrze będzie gustownie i harmonijne. Jeśli podobają Ci się aranżacje z wyraźnym, kolorowym akcentem, postaw na przykład na fotel w swojej ulubionej barwie. Decydując się na takie rozwiązanie pamiętaj, że dla zachowania równowagi w pomieszczeniu, kolor ścian i dodatków powinien pozostać stonowany.
Agata SA_Monet.JPGAgata SA_Aranżacja.jpgAgata SA_Fotel Next.jpgAgata SA_Next.jpg

Po drugie: prostota!

Bardzo ważnym aspektem filozofii lagom jest prostota w aranżacji wnętrza. Unikaj przepychu i niepotrzebnego splendoru. Jeśli planujesz wymianę mebli – postaw na klasyczne kształty. Planując wystrój pomieszczeń w swoim domu zdecyduj się na 3, maksymalnie 4 kolory, które ze sobą współgrają i tworzą spójną całość. Jeśli zależy Ci na tym, aby jeden z nich był przewodni – idealnie w filozofię lagom wpisuje się kolor Greenery, wybrany barwą roku 2017. Soczysta zieleń w połączeniu z bielą czy szarością zapewni świeży i niebanalny efekt, który zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników.
Agata SA_Aranżacja 2.jpgAgata SA_Monet 2.JPG

Po trzecie: w zgodzie z naturą!

Filozofia lagom to również życie w zgodzie z naturą, dlatego Twoje mieszkanie powinno posiadać rozwiązania, które pomogą w zaoszczędzeniu energii. Dodatkowo, w trosce o środowisko, wybieraj naturalne materiały, takie jak drewno, len czy jedwab. Idealnym rozwiązaniem będą solidne, drewniane meble lub te z drewnianymi elementami. Poza naturalnym aspektem, będą również służyły Ci przez lata, a to jest niewątpliwie bardzo ekologiczne.

W szwedzką koncepcję doskonale wpisują się dodatki do aranżacji wnętrz, które kojarzą się z przyrodą – roślinne printy, kwiaty w doniczkach czy zwierzęce motywy na tekstyliach. Będzie to ukłon w stronę środowiska, które w filozofii lagom jest niezwykle ważne. Wszystko to w połączeniu ze stonowanymi meblami sprawi, że Twoje klimatyczne, harmonijne wnętrze nabierze indywidualnego charakteru, zgodnego z Twoim stylem

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata SA_Drevia.jpg

https://www.agatameble.pl/Kolekcja Drevia
https://www.agatameble.pl/Poszewka Liść
https://www.agatameble.pl/Poszewka Liście
https://www.agatameble.pl/Poduszka dekoracyjna drewno
https://www.agatameble.pl/Sztuczny kwiat w doniczce
https://www.agatameble.pl/Wieszak Home

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A..jpg

Agata SA_Skrzynka z tablicą Memo.jpg

Agata SA_Wieszak Home.jpg

Agata SA_Latarenka z zawieszką.jpg

Pastelowy zawrót głowy, czyli jak ożywić wnętrze pastelowymi kolorami

Pastelowe kolory, szczególnie latem, pojawiają się wszędzie. Są zauważalne w stylizacjach modowych, makijażu, a także wystroju letnich kawiarni. Z powodzeniem sprawdzą się też w naszych wnętrzach, jeśli zależy nam na uzyskaniu przytulnego klimatu. Sprawdźcie, jak dobierać kolory i dodatki tak, aby nadać wnętrzu świeżego, letniego powiewu.