Sielanka w domu, czyli styl rustykalny w czterech kątach

Wnętrza w stylu rustykalnym są inspirowane życiem wiejskim, slow life i kojarzą się z prostotą oraz harmonią znaną z natury. Możemy je odnaleźć np. w inspiracjach prowansalskich czy wprost ze słonecznej Toskanii. Motywem przewodnim takich aranżacji jest drewno, które nadaje przytulnego domowego, charakteru i niepowtarzalnego klimatu. Uzyskanie oczekiwanego efektu nie jest jednak łatwe. Na co zwrócić uwagę przy aranżacji wnętrza w stylu rustykalnym radzi Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A.

Motyw przewodni – drewno

Styl rustykalny charakteryzuje się funkcjonalnością i prostotą, a wszystko za sprawą wszechobecnego drewna. Drewniane meble, podłogi, dodatki, a nawet naczynia zapewniają efekt naturalności i harmonii z przyrodą, znany z tradycyjnych, swojskich domostw na peryferiach Francji. Zwolennicy minimalnego wystroju docenią ciepło i klimat, wynikające ze skromnego i umiarkowanego zdobnictwa.  Takie wnętrze idealnie sprawdzi się w pomieszczeniach, które są otwarte na ogród bądź taras, ponieważ będzie się naturalnie komponowało z widokiem za oknem.

Decydując się na zakup mebli w stylu rustykalnym zwróć uwagę na to, aby były one pozbawione zbędnych dekoracji. Postaw na te, które mają widoczne słoje, naturalny i surowy charakter materiału. Aranżacja rustykalna z reguły wymaga większych przestrzeni do umieszczenia masywnych mebli. Warto zatem dokładnie zaplanować funkcjonalność aranżacji, aby jej nie przeciążyć i urozmaicić dodatkami typu floral, w tonacjach fioletu, pomarańczy etc. nawiązujące do swojskich inspiracji. Nie zapomnijmy także o samych akcesoriach, które powinny być stylizowane tworząc spójną całość przestrzeni

Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A.

Podobne inspiracje można odnaleźć w kolekcji Artistico dostępnej tylko w salonach Agata. Masywne bryły i oryginalne, utrzymane w jednym stylu wzornictwo, nadają kolekcji niepowtarzalnego charakteru, dzięki któremu można wyczarować rustykalny klimat w każdym wnętrzu. Stylowe okucia podkreślą solidność kolekcji, a trwałość litego drewna pozwoli cieszyć się meblami przez długie lata.
Agata SA_Artistico.jpg
Jeśli jednak nie jesteś zwolenniczką wszechobecnego drewna w swoim wnętrzu postaw na sofę lub fotel w kraciastym wzorze na drewnianych nóżkach, który doskonale wpisuje się w styl rustykalny. Kolekcja mebli wypoczynkowych Emma z asortymentu Salonów Agata to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wysoki komfort użytkowania i niepowtarzalny design. Sofa jest nie tylko ładna, ale również praktyczna. Posiada funkcję spania oraz mechanizmem ułatwiającym rozkładanie. Ciekawa tapicerka ociepli każde wnętrze i nada mu domowego, przytulnego charakteru.
Agata SA_Sofa.jpg

Dekoracje – minimalistyczne, ale z charakterem

Ważne jest to, aby zachować umiar i minimalizm, który podkreśli naturalne piękno drewna. W rustykalnych przestrzeniach powinny dominować jasne barwy, dlatego z twoimi drewnianymi meblami idealnie komponować się będą ściany w kolorze białym, beżowym bądź écru. Dobrze sprawdzą się też fragmenty odsłoniętej cegły czy wkomponowany kamień polny. Doskonałym dopełnieniem będą akcesoria z naturalnych materiałów tj. kamień, drewno, ceramika czy len. Dodatkowo możesz urozmaicić cztery kąty wyrobami z wikliny, latarenkami ze świecami, dużą ilością kwiatów, zarówno żywych, jak i sztucznych, miękkimi dywanami, czy kocem w jasnych odcieniach. Pamiętaj jednak, że chociaż wybór jest duży i zakup wszystkiego może być kuszący, to kluczem do sukcesu jest postawienie wyłącznie na kilka elementów, dopasowanych do ciebie i twojego sielskiego wnętrza.

https://www.agatameble.pl/Narzuta Jungle
https://www.agatameble.pl/Kubek Carmeno
https://www.agatameble.pl/Dywan Shaggy
https://www.agatameble.pl/Latarenka biała
https://www.agatameble.pl/Sztuczne drzewko
https://www.agatameble.pl/Poduszka Chic kwiaty
https://www.agatameble.pl/Poduszka Chic pasy
https://www.agatameble.pl/Sofa Emma

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni
i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów
i ekspertów.

Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A..jpg

Sielanka w domu, czyli styl rustykalny w czterech kątach_materiał prasowy_27.07.2017.docx

docx | 1,19 MB

Agata SA_Artistico.jpg

grafika | 18 MB

Agata SA_Kubek Carmeno.jpg

Agata SA_Koszyk uniwersalny.jpg

Agata SA_Sofa.jpg

Agata SA_Latarenka z zawieszką.jpg

Agata SA_Dywan Love Shaggy.jpg

Agata SA_Latarenka.jpg

Agata SA_Koc polarowy.jpg

Agata SA_Świecznik dekoracyjny.jpg

Agata SA_Świeca walec.JPG

Agata SA_Świeczniki.jpg

Agata SA_Narzuta Jungle.jpg

Agata SA_Sztuczny kwiat w doniczce.jpg

Agata SA_Sztuczne drzewko.jpg

Agata SA_Poduszka Chic Kwiaty.jpg

Agata SA_Poduszka Chic.jpg

Agata SA_Dywanik Fake Fur.jpg

Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.
Ten kolor zdominuje aranżacje wnętrz w 2018 roku!

Choć kolor roku 2018 nie został jeszcze oficjalnie wybrany, wiele wskazuje na to, że kolejny sezon upłynie pod znakiem odcienia morskiego. Jak wprowadzić tę barwę do wnętrz? Sprawdź inspiracje od eksperta Salonów Agata!
Loftowe, skandynawskie, glamour - jakie oświetlenie pasuje do Twojego wnętrza?

Odpowiednio dobrane oświetlenie nie tylko rozjaśnia przestrzeń, ale też nadaje jej wyjątkowego klimatu. Przy wyborze lamp do mieszkania pamiętaj, aby odzwierciedlały one charakter aranżacji. Jak dobrać oświetlenie pasujące do konkretnego stylu radzi Karol Jaworek, ekspert Agata S.A. ds. oświetlenia.
Jak urządzić idealny kącik do czytania jesienią?

Jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w towarzystwie dobrej książki. Aby przyjemność z czytania była jeszcze większa, warto zatroszczyć się o odpowiednią przestrzeń w domu, która jest dostosowana do naszych potrzeb. Jak zorganizować idealny kącik czytelniczy radzi Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Aranżacyjna filozofia lagom – równowaga w domu

Popularną do niedawna duńską filozofię szczęścia hygge od pewnego czasu przysłania zupełnie nowa, szwedzka koncepcja – lagom. Zakłada ona przede wszystkim funkcjonowanie w równowadze i czerpanie radości z harmonii w życiu. Filozofia ta powinna być obecna w każdym aspekcie, również we wnętrzach. Jak urządzić cztery kąty w koncepcji lagom radzi Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.