Sielanka w domu, czyli styl rustykalny w czterech kątach

Wnętrza w stylu rustykalnym są inspirowane życiem wiejskim, slow life i kojarzą się z prostotą oraz harmonią znaną z natury. Możemy je odnaleźć np. w inspiracjach prowansalskich czy wprost ze słonecznej Toskanii. Motywem przewodnim takich aranżacji jest drewno, które nadaje przytulnego domowego, charakteru i niepowtarzalnego klimatu. Uzyskanie oczekiwanego efektu nie jest jednak łatwe. Na co zwrócić uwagę przy aranżacji wnętrza w stylu rustykalnym radzi Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A.

Motyw przewodni – drewno

Styl rustykalny charakteryzuje się funkcjonalnością i prostotą, a wszystko za sprawą wszechobecnego drewna. Drewniane meble, podłogi, dodatki, a nawet naczynia zapewniają efekt naturalności i harmonii z przyrodą, znany z tradycyjnych, swojskich domostw na peryferiach Francji. Zwolennicy minimalnego wystroju docenią ciepło i klimat, wynikające ze skromnego i umiarkowanego zdobnictwa.  Takie wnętrze idealnie sprawdzi się w pomieszczeniach, które są otwarte na ogród bądź taras, ponieważ będzie się naturalnie komponowało z widokiem za oknem.

Decydując się na zakup mebli w stylu rustykalnym zwróć uwagę na to, aby były one pozbawione zbędnych dekoracji. Postaw na te, które mają widoczne słoje, naturalny i surowy charakter materiału. Aranżacja rustykalna z reguły wymaga większych przestrzeni do umieszczenia masywnych mebli. Warto zatem dokładnie zaplanować funkcjonalność aranżacji, aby jej nie przeciążyć i urozmaicić dodatkami typu floral, w tonacjach fioletu, pomarańczy etc. nawiązujące do swojskich inspiracji. Nie zapomnijmy także o samych akcesoriach, które powinny być stylizowane tworząc spójną całość przestrzeni

Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A.

Podobne inspiracje można odnaleźć w kolekcji Artistico dostępnej tylko w salonach Agata. Masywne bryły i oryginalne, utrzymane w jednym stylu wzornictwo, nadają kolekcji niepowtarzalnego charakteru, dzięki któremu można wyczarować rustykalny klimat w każdym wnętrzu. Stylowe okucia podkreślą solidność kolekcji, a trwałość litego drewna pozwoli cieszyć się meblami przez długie lata.
Agata SA_Artistico.jpg
Jeśli jednak nie jesteś zwolenniczką wszechobecnego drewna w swoim wnętrzu postaw na sofę lub fotel w kraciastym wzorze na drewnianych nóżkach, który doskonale wpisuje się w styl rustykalny. Kolekcja mebli wypoczynkowych Emma z asortymentu Salonów Agata to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wysoki komfort użytkowania i niepowtarzalny design. Sofa jest nie tylko ładna, ale również praktyczna. Posiada funkcję spania oraz mechanizmem ułatwiającym rozkładanie. Ciekawa tapicerka ociepli każde wnętrze i nada mu domowego, przytulnego charakteru.
Agata SA_Sofa.jpg

Dekoracje – minimalistyczne, ale z charakterem

Ważne jest to, aby zachować umiar i minimalizm, który podkreśli naturalne piękno drewna. W rustykalnych przestrzeniach powinny dominować jasne barwy, dlatego z twoimi drewnianymi meblami idealnie komponować się będą ściany w kolorze białym, beżowym bądź écru. Dobrze sprawdzą się też fragmenty odsłoniętej cegły czy wkomponowany kamień polny. Doskonałym dopełnieniem będą akcesoria z naturalnych materiałów tj. kamień, drewno, ceramika czy len. Dodatkowo możesz urozmaicić cztery kąty wyrobami z wikliny, latarenkami ze świecami, dużą ilością kwiatów, zarówno żywych, jak i sztucznych, miękkimi dywanami, czy kocem w jasnych odcieniach. Pamiętaj jednak, że chociaż wybór jest duży i zakup wszystkiego może być kuszący, to kluczem do sukcesu jest postawienie wyłącznie na kilka elementów, dopasowanych do ciebie i twojego sielskiego wnętrza.

https://www.agatameble.pl/Narzuta Jungle
https://www.agatameble.pl/Kubek Carmeno
https://www.agatameble.pl/Dywan Shaggy
https://www.agatameble.pl/Latarenka biała
https://www.agatameble.pl/Sztuczne drzewko
https://www.agatameble.pl/Poduszka Chic kwiaty
https://www.agatameble.pl/Poduszka Chic pasy
https://www.agatameble.pl/Sofa Emma

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni
i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów
i ekspertów.

Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A..jpg

Sielanka w domu, czyli styl rustykalny w czterech kątach_materiał prasowy_27.07.2017.docx

docx | 1,19 MB

Agata SA_Artistico.jpg

grafika | 18 MB

Agata SA_Kubek Carmeno.jpg

Agata SA_Koszyk uniwersalny.jpg

Agata SA_Sofa.jpg

Agata SA_Latarenka z zawieszką.jpg

Agata SA_Dywan Love Shaggy.jpg

Agata SA_Latarenka.jpg

Agata SA_Koc polarowy.jpg

Agata SA_Świecznik dekoracyjny.jpg

Agata SA_Świeca walec.JPG

Agata SA_Świeczniki.jpg

Agata SA_Narzuta Jungle.jpg

Agata SA_Sztuczny kwiat w doniczce.jpg

Agata SA_Sztuczne drzewko.jpg

Agata SA_Poduszka Chic Kwiaty.jpg

Agata SA_Poduszka Chic.jpg

Agata SA_Dywanik Fake Fur.jpg

Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!
Sprawdź, jak urządzić kuchnię zgodnie z Twoim stylem

Lubisz gotować i spędzasz dużo czasu w kuchni? Chciałabyś, aby była ona urządzona zgodnie z Twoim stylem? Daj się zaskoczyć propozycjom od salonów Agata i sprawdź, jak łatwo dopasować przestrzeń do siebie.
Odmień swoje mieszkanie na wiosnę przy pomocy dodatków w Twoim stylu

Wiosną, gdy wszystko budzi się do życia, obudzić może się również Twoja kreatywność! Dzięki dodatkom dostępnym w salonach Agata sprawisz, że Twoje wnętrze odzwierciedli nie tylko wiosenną aurę, ale również Twój unikalny styl. Jak to zrobić? Sprawdź kilka wskazówek!

Aranżacyjna filozofia lagom – równowaga w domu

Popularną do niedawna duńską filozofię szczęścia hygge od pewnego czasu przysłania zupełnie nowa, szwedzka koncepcja – lagom. Zakłada ona przede wszystkim funkcjonowanie w równowadze i czerpanie radości z harmonii w życiu. Filozofia ta powinna być obecna w każdym aspekcie, również we wnętrzach. Jak urządzić cztery kąty w koncepcji lagom radzi Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.