5 najczęstszych błędów w aranżacji wnętrz – czego się wystrzegać i na co zwrócić uwagę

Urządzanie wnętrz jest nie lada wyzwaniem szczególnie dla osób, które robią to po raz pierwszy. Wielość pomysłów na aranżacje czterech kątów często powoduje, że efekt końcowy jest daleki od wymarzonego, idealnego wystroju. Niezależnie od tego, czy planujesz całkowity remont mieszkania czy niewielkie zmiany Rafał Rogozik, architekt wnętrz Agata S.A. podpowiada jakich błędów uniknąć.

1. Miszmasz stylów

Jednym z najczęstszych błędów jest pomieszanie stylów. Barokowo urządzona łazienka, nowoczesna kuchnia i skandynawska sypialnia wprowadzają chaos i brak spójności. Wynika to m. in. z poszukiwania własnego stylu, podpatrzenia inspiracji u znajomego lub w kolorowym magazynie. Zasada jest jednak prosta – spójność to podstawa dobrej aranżacji całego domu.

Decydując się na jeden styl należy przede wszystkim pozostać konsekwentnym w urządzaniu wszystkich pomieszczeń. Mieszkanie powinno być takie, jak jego mieszkańcy. Każdy z domowników jest inny, każdy ma swój charakter, ubiera się jak lubi i chciałby urządzać wnętrza tak, by czuć się w nich dobrze. Należy zatem znaleźć wspólny mianownik dla aranżacji poszczególnych przestrzeni.

2. Nietrafiona kolorystyka

Urządzając mieszkanie często najpierw wybieramy kolor ścian, a dopiero później decydujemy się na meble. Kolejność powinna być jednak odwrotna.

Aranżację każdego pokoju powinniśmy zacząć od podjęcia decyzji dotyczącej wyposażenia, ponieważ dużo łatwiej jest dobrać później odpowiednią farbę, która stworzy spójną całość. Takie rozwiązanie pozwala na większą elastyczność przy aranżacji i zachowanie dobrego smaku. Warto również pamiętać, aby przy doborze kolorystyki uwzględnić funkcjonalność danego pomieszczenia oraz tryb życia domowników. Białe ściany niekoniecznie sprawdzą się w pokoju dziennym dla  rodziny z małymi dziećmi. Dobierajmy zatem kolory we wnętrzach w sposób kontrolowany, aby odpowiadały naszym indywidualnym potrzebom i przede wszystkim stylowi. Mitem też są uniwersalne kolory tj. beż, biel, kremowy

3. Za dużo… wszystkiego!

Przy urządzaniu mieszkania w dobrym stylu często sprawdza się zasada – mniej znaczy więcej.  Minimalizm nie bez przyczyny jest cały czas w trendzie. Pomaga porządkować przestrzeń i dodaje więcej światła. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzać z dodatkami, a skupić się na funkcjonalności mebli oraz całego pomieszczenia. Zastanów się czemu ma służyć dany pokój, jaką będzie pełnił rolę w domowym życiu. Może okazać się, że dodatkowy fotel czy komoda wcale nie są potrzebne, a mogą przeciążyć całość wystroju. Nadanie wnętrzu stylu i wyrazu nie wiąże się z przesyceniem go ozdobnikami, akcesoriami. Gromadzenie niepotrzebnych rzeczy nie tylko wygląda nieestetycznie, ale również ma wpływ na nasze samopoczucie. Tylko pozorny chaos, ale zamierzony i kontrolowany z pomocą architekta, może mieć uzasadnienie.

4. Źle dobrane oświetlenie

Kolejnym, najczęściej popełnianym błędem w aranżacji wnętrz jest błędne dostosowanie oświetlenia. Najczęściej dobieramy oświetlenie, które optycznie pomniejsza przestrzeń, ale nie dostarcza należytej ilości światła, albo z kolei za dużo i rzutuje na ergonomię przestrzeni. Według Rafała Rogozika, architekta wnętrz Agata S.A. należy zatem uwzględnić, ile dostarczamy światła naturalnego i maksymalnie je wykorzystać oraz zastanowić się, czy sztuczne oświetlenie ma by funkcjonalne czy ozdobne. Jak podpowiada architekt wnętrz można wykorzystać kilka trików, na przykład podświetlić półki lub umieścić kinkiety, które optycznie poszerzą pokój, a dodatkowe skierowanie światła do góry go podwyższy.

5. Meble nie na wymiar

Często oglądając meble w katalogach wnętrzarskich czy na stronach internetowych podobają nam się te, które niekoniecznie dobrze będą wyglądały w naszym mieszkaniu ze względu na swoją wielkość. Prawidłowy dobór rozmiaru mebli do konkretnych pomieszczeń jest nie lada wyzwaniem.

Często spotykamy się z wnętrzami, których wystrój stanowią tylko niewielkie, niskie meble lub – z drugiej strony – bardzo duże i masywne. Sekretem zachowania odpowiedniej skali jest mieszanie różnych kształtów, wysokości oraz rozmiarów mebli. Nieustannie należy pamiętać również o tym, aby dostosować je do wielkości pomieszczenia, a przede wszystkim do swojego gustu i stylu.

Rafał Rogozik, architekt wnętrz Agata S.A.

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Rafał Rogozik.jpg

5 najczęstszych błędów w aranżacji wnętrz_materiał prasowy_25.07.2017.docx

Modne wnętrze na jesień, czyli dodatki, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Zmiana garderoby to nie wszystko, o czym powinnaś pamiętać, przygotowując się na nadchodzącą porę roku. Przearanżowanie wnętrza według obowiązujących trendów powinno znaleźć się na Twojej liście jesiennych zadań. Wyraziste, ciepłe i kolorowe barwy oraz zaskakujące wzory będą dominowały w nadchodzącym sezonie jesień/zima 2018.
Zieleń angielska wchodzi na salony. Sprawdź, co przewidują eksperci

Chcesz wprowadzić elegancję i szyk do swojego mieszkania? Nic prostszego! W tym sezonie masz szansę podkreślić swoje wnętrze modnymi meblami i dodatkami w kolorze butelkowej zieleni. Dawniej kojarzony z ciężkim, angielskim wystrojem, obecnie stał się najbardziej pożądanym kolorem w aranżacji wnętrz. Ekspert salonów Agata podpowiada, jak wprowadzić tę szlachetną barwę do swoich czterech kątów.
Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!