5 najczęstszych błędów w aranżacji wnętrz – czego się wystrzegać i na co zwrócić uwagę

Urządzanie wnętrz jest nie lada wyzwaniem szczególnie dla osób, które robią to po raz pierwszy. Wielość pomysłów na aranżacje czterech kątów często powoduje, że efekt końcowy jest daleki od wymarzonego, idealnego wystroju. Niezależnie od tego, czy planujesz całkowity remont mieszkania czy niewielkie zmiany Rafał Rogozik, architekt wnętrz Agata S.A. podpowiada jakich błędów uniknąć.

1. Miszmasz stylów

Jednym z najczęstszych błędów jest pomieszanie stylów. Barokowo urządzona łazienka, nowoczesna kuchnia i skandynawska sypialnia wprowadzają chaos i brak spójności. Wynika to m. in. z poszukiwania własnego stylu, podpatrzenia inspiracji u znajomego lub w kolorowym magazynie. Zasada jest jednak prosta – spójność to podstawa dobrej aranżacji całego domu.

Decydując się na jeden styl należy przede wszystkim pozostać konsekwentnym w urządzaniu wszystkich pomieszczeń. Mieszkanie powinno być takie, jak jego mieszkańcy. Każdy z domowników jest inny, każdy ma swój charakter, ubiera się jak lubi i chciałby urządzać wnętrza tak, by czuć się w nich dobrze. Należy zatem znaleźć wspólny mianownik dla aranżacji poszczególnych przestrzeni.

2. Nietrafiona kolorystyka

Urządzając mieszkanie często najpierw wybieramy kolor ścian, a dopiero później decydujemy się na meble. Kolejność powinna być jednak odwrotna.

Aranżację każdego pokoju powinniśmy zacząć od podjęcia decyzji dotyczącej wyposażenia, ponieważ dużo łatwiej jest dobrać później odpowiednią farbę, która stworzy spójną całość. Takie rozwiązanie pozwala na większą elastyczność przy aranżacji i zachowanie dobrego smaku. Warto również pamiętać, aby przy doborze kolorystyki uwzględnić funkcjonalność danego pomieszczenia oraz tryb życia domowników. Białe ściany niekoniecznie sprawdzą się w pokoju dziennym dla  rodziny z małymi dziećmi. Dobierajmy zatem kolory we wnętrzach w sposób kontrolowany, aby odpowiadały naszym indywidualnym potrzebom i przede wszystkim stylowi. Mitem też są uniwersalne kolory tj. beż, biel, kremowy

3. Za dużo… wszystkiego!

Przy urządzaniu mieszkania w dobrym stylu często sprawdza się zasada – mniej znaczy więcej.  Minimalizm nie bez przyczyny jest cały czas w trendzie. Pomaga porządkować przestrzeń i dodaje więcej światła. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzać z dodatkami, a skupić się na funkcjonalności mebli oraz całego pomieszczenia. Zastanów się czemu ma służyć dany pokój, jaką będzie pełnił rolę w domowym życiu. Może okazać się, że dodatkowy fotel czy komoda wcale nie są potrzebne, a mogą przeciążyć całość wystroju. Nadanie wnętrzu stylu i wyrazu nie wiąże się z przesyceniem go ozdobnikami, akcesoriami. Gromadzenie niepotrzebnych rzeczy nie tylko wygląda nieestetycznie, ale również ma wpływ na nasze samopoczucie. Tylko pozorny chaos, ale zamierzony i kontrolowany z pomocą architekta, może mieć uzasadnienie.

4. Źle dobrane oświetlenie

Kolejnym, najczęściej popełnianym błędem w aranżacji wnętrz jest błędne dostosowanie oświetlenia. Najczęściej dobieramy oświetlenie, które optycznie pomniejsza przestrzeń, ale nie dostarcza należytej ilości światła, albo z kolei za dużo i rzutuje na ergonomię przestrzeni. Według Rafała Rogozika, architekta wnętrz Agata S.A. należy zatem uwzględnić, ile dostarczamy światła naturalnego i maksymalnie je wykorzystać oraz zastanowić się, czy sztuczne oświetlenie ma by funkcjonalne czy ozdobne. Jak podpowiada architekt wnętrz można wykorzystać kilka trików, na przykład podświetlić półki lub umieścić kinkiety, które optycznie poszerzą pokój, a dodatkowe skierowanie światła do góry go podwyższy.

5. Meble nie na wymiar

Często oglądając meble w katalogach wnętrzarskich czy na stronach internetowych podobają nam się te, które niekoniecznie dobrze będą wyglądały w naszym mieszkaniu ze względu na swoją wielkość. Prawidłowy dobór rozmiaru mebli do konkretnych pomieszczeń jest nie lada wyzwaniem.

Często spotykamy się z wnętrzami, których wystrój stanowią tylko niewielkie, niskie meble lub – z drugiej strony – bardzo duże i masywne. Sekretem zachowania odpowiedniej skali jest mieszanie różnych kształtów, wysokości oraz rozmiarów mebli. Nieustannie należy pamiętać również o tym, aby dostosować je do wielkości pomieszczenia, a przede wszystkim do swojego gustu i stylu.

Rafał Rogozik, architekt wnętrz Agata S.A.

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Rafał Rogozik.jpg

5 najczęstszych błędów w aranżacji wnętrz_materiał prasowy_25.07.2017.docx

Karnawałowe metamorfozy w Twoim domu

Trwający karnawał to idealna okazja, aby zorganizować przyjęcie dla znajomych i przyjaciół. Zadbaj o wyjątkową oprawę spotkania i odmień swoje mieszkanie dzięki aranżacyjnym dodatkom, które wykreują znakomitą atmosferę!
Kilka pomysłów na drobne upominki na Dzień Babci i Dziadka

Przypadający na 21 stycznia Dzień Babci oraz na 22 stycznia Dzień Dziadka to idealny moment, aby obdarować te bliskie każdemu z nas osoby. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji niedrogich upominków od salonów Agata, które ucieszą naszych drogich seniorów!
To już pewne – ten kolor zdominuje 2018 rok!

Przypuszczeń było wiele. Teraz już wiemy – według Instytutu Pantone kolorem roku 2018 będzie Ultra Violet. Jak wprowadzić go do wnętrz? Odważnym polecamy zmianę koloru ścian. Tym, którzy nie chcą aż tak dużych rewolucji w domu, wraz z salonami Agata podpowiadamy, jak stworzyć modne wnętrze niewielkim kosztem.
Nie masz jeszcze świątecznych prezentów? Sprawdź kilka ciekawych pomysłów!

Święta tuż tuż, a Ty wciąż nie masz pomysłu na prezenty dla najbliższych? Nie martw się! Poniżej znajdziesz przewodnik last minute, czyli kilka zestawów dodatków do aranżacji wnętrz w różnych stylach, dla różnych osobowości. Sprawdź, czy znajdziesz coś dla bliskiej Ci osoby!

Sielanka w domu, czyli styl rustykalny w czterech kątach

Wnętrza w stylu rustykalnym są inspirowane życiem wiejskim, slow life i kojarzą się z prostotą oraz harmonią znaną z natury. Możemy je odnaleźć np. w inspiracjach prowansalskich czy wprost ze słonecznej Toskanii. Motywem przewodnim takich aranżacji jest drewno, które nadaje przytulnego domowego, charakteru i niepowtarzalnego klimatu. Uzyskanie oczekiwanego efektu nie jest jednak łatwe. Na co zwrócić uwagę przy aranżacji wnętrza w stylu rustykalnym radzi Arkadiusz Jasiński, ekspert mebli skrzyniowych Agata S.A.