Pokój dziecięcy na lata, czyli jak funkcjonalnie zaaranżować dziecku cztery kąty

Urządzenie pokoju dziecka bywa nie lada wyzwaniem dla rodziców. Zmieniające się potrzeby i oczekiwania pociech wymagają bowiem elastycznych i uniwersalnych rozwiązań wnętrzarskich. Dziecięce cztery kąty to najbardziej dynamicznie zmieniająca się przestrzeń w domu, dlatego warto wziąć pod uwagę rozwiązania, dzięki którym pokój przez lata będzie cieszyć młodego lokatora.

Pokój dziecka powinien zmieniać się wraz z nim!

Dzieci bardzo często zmieniają zdanie, a wraz z poszerzaniem horyzontów i poznawaniem świata także swoje zainteresowania i np. preferencje kolorystyczne. Dlatego właśnie tak istotne jest, aby stworzyć pokój, który będzie „nadążał” za wszystkimi zmianami, jakie będą dokonywać się w ich życiu. Jak to zrobić? Oto kilka prostych porad:
- Podstawą jest odpowiedni dobór mebli. Kluczowe znaczenie ma tutaj stonowana kolorystyka, gładka faktura i prosta struktura. Nie należy także przesadzać z ilością elementów, aby dziecko nie czuło się przytłoczone.
 - W dziewczęcych aranżacjach liczy się przede wszystkim dbałość o szczegóły, wrażenie świeżości i lekkości, a preferowane barwy to pastele i róże. Ważnym elementem dla małej księżniczki jest przestronna, praktyczna szafa, która pomieści wszystkie dziecięce kreacje oraz wygodne łóżko z uwielbianymi przez dziewczynki poduszkami. Nie może także zabraknąć strefy do nauki, w której kluczowe jest biurko ze schowkami, szufladami i skrytkami mogącymi oprócz książek pomieścić liczne drobiazgi i małe skarby. Przykładem mebli, które świetnie prezentują się w pokojach dziewczynek są białe, lekko klasyczne meble z kolekcji MIA z delikatnymi różowymi akcentami.
Agata SA_Kolekcja MIA.jpg
- W przypadku chłopców dobór kolorów powinien być bardziej zdecydowany, a meble  mieć typowe, proste kształty. Istotne aby w aranżacji pokoju młodzieńca znalazł się motyw przewodni, który można wprowadzić w prosty sposób, np. poprzez powieszenie plakatów, dużych ściennych naklejek czy też ozdabiając ścianę tapetą tematyczną. Jeśli dziecko interesuje się np. motoryzacją, idealnymi dodatkami będą ramki ze zdjęciami ulubionych modeli pojazdów, duża fototapeta, czy model samochodu, który można postawić na dowolnej powierzchni. Przykładem chłopięcej aranżacji pokoju, uniwersalnej do zainteresowań jest kolekcja SIBO w biało-szarej kolorystyce z czerwonymi wstawkami na frontach, doskonale wpisująca się w aktualne trendy. Obie kolekcje dostępne są w salonach Agata i dają możliwość wielokrotnej aranżacji i dopasowania do dzieci w różnym wieku.
Agata-SA_Kolekcja-Sibo.jpg

Zadbaj o przestrzeń na zabawę – ekspert radzi

Szczególnie w przypadku młodszych dzieci warto pamiętać, że często miejscem do zabawy jest podłoga. Świetnie sprawdzają się wszelkie pufy, siedziska i meble, które można swobodnie przesuwać. Ruchome elementy mogą służyć rodzicom, np. podczas wspólnego czytania z dziećmi, a dla pociech oprócz spełniania podstawowej funkcji mają szansę okazać się świetnymi elementami zabawy, np. stanowiąc formę przeszkody do pokonania. Są to także przedmioty łatwe do odstawienia na bok w momencie, kiedy dziecko potrzebuje więcej przestrzeni. Urządzając pokój dziecka nie kierujmy się utartymi schematami, ale eksperymentujmy, pytajmy o zdanie dzieci i reagujmy na ich prośby. Bawiąc się dodatkami, zmieniając ich kolor i nie nadwyrężając jednocześnie portfela, dziecięcy pokój może wielokrotnie przybierać nowe oblicza

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Pokój dziecięcy na lata czyli jak funkcjonalnie zaaranżować dziecku czte....docx

docx | 1,46 MB

Agata-SA_Kolekcja-Sibo.jpg

Agata-SA_Poduszka Shaggy.jpg

Agata SA_Ramka z zegarem.jpg

Agata SA_Pudełko Colours Arty.jpg

Agat SA_Pufa Belisa.jpg

Agata SA_Dywan Happy Multi.jpg

Agata SA_Dywan Happy.jpg

Agata SA_Obraz Modernpik Minnie Mouse.jpg

Agata SA_Kolekcja MIA.jpg

Modne wnętrze na jesień, czyli dodatki, których nie może zabraknąć w Twoim domu!

Zmiana garderoby to nie wszystko, o czym powinnaś pamiętać, przygotowując się na nadchodzącą porę roku. Przearanżowanie wnętrza według obowiązujących trendów powinno znaleźć się na Twojej liście jesiennych zadań. Wyraziste, ciepłe i kolorowe barwy oraz zaskakujące wzory będą dominowały w nadchodzącym sezonie jesień/zima 2018.
Zieleń angielska wchodzi na salony. Sprawdź, co przewidują eksperci

Chcesz wprowadzić elegancję i szyk do swojego mieszkania? Nic prostszego! W tym sezonie masz szansę podkreślić swoje wnętrze modnymi meblami i dodatkami w kolorze butelkowej zieleni. Dawniej kojarzony z ciężkim, angielskim wystrojem, obecnie stał się najbardziej pożądanym kolorem w aranżacji wnętrz. Ekspert salonów Agata podpowiada, jak wprowadzić tę szlachetną barwę do swoich czterech kątów.
Czas na wiosenne porządki! 3 sposoby na bałagan w szafie

Masz mnóstwo zimowych ubrań w szafie? Chciałabyś wymienić garderobę na wiosenno-letnią, ale nie masz na nią miejsca? To odpowiedni moment na porządki! Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz salonów Agata zdradza 3 sposoby na bałagan w szafie.
Wiosenne śniadanie na balkonie. Sprawdź, jak stworzyć niepowtarzalny klimat!

Wiosenna aura sprzyja długim spacerom, rowerowym przejażdżkom i przebywaniu na świeżym powietrzu. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie ciepłego, majowego weekendu może okazać się pyszne śniadanie i aromatyczna kawa na balkonie. Sprawdź, czego potrzebujesz, aby stworzyć niepowtarzalny klimat na kilku metrach kwadratowych!