Pokój dziecięcy na lata, czyli jak funkcjonalnie zaaranżować dziecku cztery kąty

Urządzenie pokoju dziecka bywa nie lada wyzwaniem dla rodziców. Zmieniające się potrzeby i oczekiwania pociech wymagają bowiem elastycznych i uniwersalnych rozwiązań wnętrzarskich. Dziecięce cztery kąty to najbardziej dynamicznie zmieniająca się przestrzeń w domu, dlatego warto wziąć pod uwagę rozwiązania, dzięki którym pokój przez lata będzie cieszyć młodego lokatora.

Pokój dziecka powinien zmieniać się wraz z nim!

Dzieci bardzo często zmieniają zdanie, a wraz z poszerzaniem horyzontów i poznawaniem świata także swoje zainteresowania i np. preferencje kolorystyczne. Dlatego właśnie tak istotne jest, aby stworzyć pokój, który będzie „nadążał” za wszystkimi zmianami, jakie będą dokonywać się w ich życiu. Jak to zrobić? Oto kilka prostych porad:
- Podstawą jest odpowiedni dobór mebli. Kluczowe znaczenie ma tutaj stonowana kolorystyka, gładka faktura i prosta struktura. Nie należy także przesadzać z ilością elementów, aby dziecko nie czuło się przytłoczone.
 - W dziewczęcych aranżacjach liczy się przede wszystkim dbałość o szczegóły, wrażenie świeżości i lekkości, a preferowane barwy to pastele i róże. Ważnym elementem dla małej księżniczki jest przestronna, praktyczna szafa, która pomieści wszystkie dziecięce kreacje oraz wygodne łóżko z uwielbianymi przez dziewczynki poduszkami. Nie może także zabraknąć strefy do nauki, w której kluczowe jest biurko ze schowkami, szufladami i skrytkami mogącymi oprócz książek pomieścić liczne drobiazgi i małe skarby. Przykładem mebli, które świetnie prezentują się w pokojach dziewczynek są białe, lekko klasyczne meble z kolekcji MIA z delikatnymi różowymi akcentami.
Agata SA_Kolekcja MIA.jpg
- W przypadku chłopców dobór kolorów powinien być bardziej zdecydowany, a meble  mieć typowe, proste kształty. Istotne aby w aranżacji pokoju młodzieńca znalazł się motyw przewodni, który można wprowadzić w prosty sposób, np. poprzez powieszenie plakatów, dużych ściennych naklejek czy też ozdabiając ścianę tapetą tematyczną. Jeśli dziecko interesuje się np. motoryzacją, idealnymi dodatkami będą ramki ze zdjęciami ulubionych modeli pojazdów, duża fototapeta, czy model samochodu, który można postawić na dowolnej powierzchni. Przykładem chłopięcej aranżacji pokoju, uniwersalnej do zainteresowań jest kolekcja SIBO w biało-szarej kolorystyce z czerwonymi wstawkami na frontach, doskonale wpisująca się w aktualne trendy. Obie kolekcje dostępne są w salonach Agata i dają możliwość wielokrotnej aranżacji i dopasowania do dzieci w różnym wieku.
Agata-SA_Kolekcja-Sibo.jpg

Zadbaj o przestrzeń na zabawę – ekspert radzi

Szczególnie w przypadku młodszych dzieci warto pamiętać, że często miejscem do zabawy jest podłoga. Świetnie sprawdzają się wszelkie pufy, siedziska i meble, które można swobodnie przesuwać. Ruchome elementy mogą służyć rodzicom, np. podczas wspólnego czytania z dziećmi, a dla pociech oprócz spełniania podstawowej funkcji mają szansę okazać się świetnymi elementami zabawy, np. stanowiąc formę przeszkody do pokonania. Są to także przedmioty łatwe do odstawienia na bok w momencie, kiedy dziecko potrzebuje więcej przestrzeni. Urządzając pokój dziecka nie kierujmy się utartymi schematami, ale eksperymentujmy, pytajmy o zdanie dzieci i reagujmy na ich prośby. Bawiąc się dodatkami, zmieniając ich kolor i nie nadwyrężając jednocześnie portfela, dziecięcy pokój może wielokrotnie przybierać nowe oblicza

Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów i ekspertów.

Pokój dziecięcy na lata czyli jak funkcjonalnie zaaranżować dziecku czte....docx

docx | 1,46 MB

Agata-SA_Kolekcja-Sibo.jpg

Agata-SA_Poduszka Shaggy.jpg

Agata SA_Ramka z zegarem.jpg

Agata SA_Pudełko Colours Arty.jpg

Agat SA_Pufa Belisa.jpg

Agata SA_Dywan Happy Multi.jpg

Agata SA_Dywan Happy.jpg

Agata SA_Obraz Modernpik Minnie Mouse.jpg

Agata SA_Kolekcja MIA.jpg

Urządzanie jadalni: podstawowe wskazówki

Kuchnia to dla wielu osób serce każdego domu. Niemniej ważną funkcję pełni również jadalnia, w której spotykają się wszyscy domownicy, aby wspólnie spędzać czas podczas posiłków. Sprawdź, na co zdaniem ekspertów Salonów Agata warto zwracać uwagę  planując tę część mieszkania czy domu.
Ten kolor zdominuje aranżacje wnętrz w 2018 roku!

Choć kolor roku 2018 nie został jeszcze oficjalnie wybrany, wiele wskazuje na to, że kolejny sezon upłynie pod znakiem odcienia morskiego. Jak wprowadzić tę barwę do wnętrz? Sprawdź inspiracje od eksperta Salonów Agata!
Loftowe, skandynawskie, glamour - jakie oświetlenie pasuje do Twojego wnętrza?

Odpowiednio dobrane oświetlenie nie tylko rozjaśnia przestrzeń, ale też nadaje jej wyjątkowego klimatu. Przy wyborze lamp do mieszkania pamiętaj, aby odzwierciedlały one charakter aranżacji. Jak dobrać oświetlenie pasujące do konkretnego stylu radzi Karol Jaworek, ekspert Agata S.A. ds. oświetlenia.
Jak urządzić idealny kącik do czytania jesienią?

Jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w towarzystwie dobrej książki. Aby przyjemność z czytania była jeszcze większa, warto zatroszczyć się o odpowiednią przestrzeń w domu, która jest dostosowana do naszych potrzeb. Jak zorganizować idealny kącik czytelniczy radzi Natalia Nowak, ekspert ds. aranżacji wnętrz Salonów Agata.

Pokaż mi szafę, a powiem Ci jaka jesteś – czyli kilka kroków do wakacyjnego porządku

Szafa często oddaje naszą osobowość nie tylko pod względem tego, co nosimy i jak dobieramy ulubione stroje, ale też jak je porządkujemy. Nadchodzące lato to idealny moment na reorganizację wnętrza szafy. Wymiana garderoby z wiosennej na letnią, segregacja rzeczy od tych niezbędnych po mniej potrzebne czy pozbycie się dawno nienoszonych ubrań – to nie lada wyzwanie. Nie ważne czy jesteś minimalistką czy szafiarką; mamą czy singielką – zawsze jest sposób na Twoją szafę! O czym należy pamiętać przy letnich porządkach i jak zaaranżować wnętrze szafy, by odpowiadało Twoim potrzebom podpowie Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.