Funkcjonalność i minimalizm, czyli jak urządzają swoje wnętrza Millenialsi

Millenialsi to młodzi ludzie, którzy żyją szybko, nieustannie korzystają z najnowszych technologii, a przede wszystkim cenią sobie możliwość wyboru i dostosowania rzeczywistości do własnych potrzeb. To osoby urodzone po 1980 roku, które od pewnego czasu wyznaczają nową drogę w projektowaniu wnętrz. O tym, jakie trendy panują wśród młodych ludzi przy urządzaniu swoich czterech kątów – Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.Po pierwsze – prostota i minimalizm

Po pierwsze – prostota i minimalizm

Filozofia „Less is more”, czyli „mniej znaczy więcej” jest pewnego rodzaju wyznacznikiem w aranżacji przestrzeni Millenialsów. Wśród tego pokolenia najbardziej popularne są proste formy mebli oraz minimalizm również w przypadku ich ilości. Na próżno szukać wnętrz pełnych różnorodnych form, czy tekstur. Najczęściej decydują się na najprostsze kształty i bryły geometryczne, gładkie, jednolite kolorystycznie powierzchnie, które staja się pewnego rodzaju bazą do dalszego urządzania przestrzeni.
sofa Pure.jpgKomoda 4 You.jpg

Po drugie – indywidualizm

Millenialsi cenią sobie indywidualizm, możliwość dostosowania otoczenia do własnych potrzeb
i takie też są ich wnętrza. Wybierając proste w formie meble najczęściej decydują się na zakup dodatków, które nadadzą oryginalnego wyglądu czterem kątom. To pokolenie woli łączyć zupełnie różne elementy wystroju wnętrz, aby w końcu stworzyć i odnaleźć swój indywidualny styl, niż decydować się na jeden, konkretny, narzucony format. Wychodząc naprzeciw potrzebom salony Agata oferują między innymi awangardowe lampy, niestandardowe stoliki  czy w końcu dywany w geometryczne kształty które sprawią, że wnętrze odzwierciedli ich charakter, styl życia i temperament, a przede wszystkim odpowie potrzebom młodego pokolenia.
Lampa wisząca Diamond.jpgDywan Smoothie.jpg

Po trzecie – funkcjonalność

Wszystkie meble, które znajdują się we wnętrzach Millenialsów muszą być funkcjonalne. Nierzadko mieszkania, na których zakup czy wynajem decydują się młodzi ludzie nie są duże, dlatego każdy mebel musi spełniać kilka funkcji. Decydując się na zakup szafy – musi ona pomieścić nie tylko ubrania, ale też mieć dodatkowe miejsce na przechowywanie np. ręczników, czy pościeli, tak jak np. Szafa Glossy dostępna w salonach Agata. Przy wyborze łóżka, często zwracają uwagę na to, czy posiada dodatkowe, wysuwane szuflady lub schowek, aby również pod łóżkiem zagospodarować przestrzeń. Wszystko to sprawia, że nawet małe mieszkania Millenialsów są bardzo funkcjonalne, a cztery kąty urządzone w każdym calu.
Szafa Glossy.jpgŁóżko Siena.png

Agata S.A. to sieć wielkopowierzchniowych salonów mebli oraz artykułów wyposażenia wnętrz w Polsce; obejmująca 21 wielkopowierzchniowych salonów zlokalizowanych zarówno w dużych, jak i średnich miastach w całym kraju. Agata S.A. poprzez punkty sprzedaży detalicznej i e-commerce oferuje kolekcje do pokoju dziennego, dziecięcego, sypialni, jadalni
i kuchni, a także szeroką gamę produktów i akcesoriów do aranżacji wnętrz. Marka zapewnia dostęp do artykułów ponad 250 krajowych i zagranicznych producentów kilkudziesięciu marek własnych oraz szerokiego grona doradców, projektantów
i ekspertów.

Natalia Nowak, Kierownik ds. Aranżacji w sieci salonów Agata S.A..jpg

Agata SA_Wnętrze.jpg

Agata SA_Dywan Smoothie.jpg

Funkcjonalność i minimalizm, czyli jaki urządzają swoje wnętrza Millenialsi_materiał prasowy_22.05.docx

Agata SA_Łóżko Siena.png

Agata SA_Sofa Pure.jpg

Agata SA_Komoda 4 You.jpg

Agata SA_Szafa Glossy.jpg

Agata SA_Lampa wisząca Diamond.jpg

Odmień swoje mieszkanie na wiosnę przy pomocy dodatków w Twoim stylu

Wiosną, gdy wszystko budzi się do życia, obudzić może się również Twoja kreatywność! Dzięki dodatkom dostępnym w salonach Agata sprawisz, że Twoje wnętrze odzwierciedli nie tylko wiosenną aurę, ale również Twój unikalny styl. Jak to zrobić? Sprawdź kilka wskazówek!
Szukasz inspiracji na urodzinowy prezent dla przyjaciółki? Mamy dla Ciebie kilka propozycji!

Zbliżają się urodziny Twojej najlepszej przyjaciółki, a Ty wciąż nie masz pomysłu na to, co możesz jej sprezentować? Bardzo praktycznym rozwiązaniem mogą okazać się dodatki do aranżacji wnętrz! Pamiętaj tylko o jednym – powinny one odzwierciedlać styl obdarowywanej osoby. Jak trafić w 10? Sprawdź porady od eksperta salonów Agata.
Zasady, których nie możesz złamać przy aranżacji mieszkania! Komentarz ekspercki

Aranżacja przestrzeni jest sztuką i chociaż kreatywność jest w niej mile widziana, to obowiązują nas też pewne prawa oraz zasady, których nie należy łamać. Często bawimy się konwencją i eksperymentujemy, aby wyrazić swój własny, niepowtarzalny styl, jednak dla zachowania
Nie możesz się wyspać? Sprawdź, jak wybrać odpowiedni materac!

Odpowiednio dobrany materac gwarantuje najwyższy komfort w trakcie snu oraz odpoczynek i regenerację całego ciała. Na co zwrócić uwagę przy zakupie, abyśmy każdego dnia wstawali wypoczęci i zrelaksowani radzi Gabriel Gdula, ekspert ds. materacy salonów Agata.

Kącik Mamy, czyli jak stworzyć swoje małe, idealne miejsce do odpoczynku

Mnóstwo obowiązków, zmartwień i nierzadko brak czasu na choćby krótki odpoczynek – to niewątpliwie dzień powszedni większości mam. Każda z nich potrzebuje miejsca tylko dla siebie, w którym odpocznie, odetchnie od spraw codziennych, takiego które odda jej charakter i będzie tylko jej. Jak zagospodarować swoją własną, nawet niewielką przestrzeń radzi Natalia Nowak, ekspert aranżacji wnętrz Agata S.A.